If there is a will there is a way

Mi-au placut intotdeauna lucrurile cuantificabile, si de aceea aceasta statistica Babolat m-a fascinat. Ea iti arata exact unde esti din punct de vedere tehnic si al pregatirii si dezvoltarii fizice. Tenisul nu e rocket science, insa abilitatea de a reproduce mingi dupa mingi, mii de mingi, zeci de mii, si milioane este. Si e o stiinta practic inaccesibila muritorilor de rind. De ce doar unii reusesc in sporturi dintr-astea pe care le-as putea numi, fara ezitare, extreme? Care este liantul succesului, se poate el cuantifica, individualiza si apoi replica? Greu de crezut, de aceea avem doar o Nadia, un Messi, un…Federer.

Luna Septembrie a fost una ciudata pentru mine. In asteptarea unui reviriment mult intirziat, dupa o serie de accidentari minore, dar siciitoare, Andrei nu a reusit sa confirme in turnee progresul evident, uluitor de fapt, din acest an. Din motive care imi muta gindurile in paranormal, Andrei a clacat surprinzator in intrecerea de la Liceu, in dauna unor jucatori valoric la ani lumina de el. Ca de altfel si la un turneu regional, chintesential pentru protejarea rankingului. Exista o tenisune in el, a carei sursa doar partial o intrezaresc, care ii interzice explozia de valoare mult asteptata. Fiindca sa fim bine intelesi, rezultatele nu au contat si inca nu vor mai conta un timp, insa acel timp e din ce in ce mai zgirgit cu el insusi, si va fi mult mai dificil de patruns in top fara un start, undeva, fie el in USTA, iar daca nu, ITF, deja suna infricosator acest ultimatum.

Ce se intimpla insa neabatut sunt antrenamentele. Acum cu mine, si, incetul cu incetul ii structurez si formatul pregtirii de iarna, ceva delicat datorita lipsei de terenuri populate cu valoare corespunzator. Am securizat serviciile lui Steve, acest fenomenal antrenor, si este dureros ca omul a fost sincer spunind ca el nu-si vede rostul in pregatirea lui Andrei, (pe bani grei, nota mea). Anume, Andrei a ajuns un jucator excelent dpdv tehnic, si de aici incolo este vorba doar de repetitie si ambitia repetitiei de care este asteptat Andrei sa dea dovada. Eu insa il vreau neaparat pe Steve reamintindu-i, ca nimeni altul, lui Andrei, detaliile microscopice la care trebuie sa lucreze, in special cele de biomecanica, particularizate pe fiecare lovituri.

Asadar, luna Octombrie a fost luna asaltului final in Babolat. Detinator a doi parametri incredibil de performanti, anume Tehnica de 90%+ si Power de 55% (media e de sub 50% la imensa majoritate a jucatorilor, care nu pot obtine simultan Tehnica inalta fara scaderea vitezei de executie), era doar o chestiune de devotament pe teren, unde trebuiau lasate citeva zeci de ore si tricouri ude pentru a izbindi. Iata radiografia Doctorului, cu aparatura home-made (adica rutinile sale):

Andrei Sumary Oct 12

6 sesiuni, 4 mii de lovituri (ar fi fost mai multe daca nu s-ar fi rupt cordajul in mijlocul sesiunii a treia) si 10 ore pe teren. Dintre acestea, ultimele doua au o istorie comuna, dar aparte de restul. Ele sunt extrem de lungi nu fiindca asa ar fi trebuit sa fie ci fiindca a fost nevoie sa fie. Eu sunt cel mai funny guy pina cind ajung pe teren. Nu stiu, asa sunt eu cladit, insa acolo mi-a disparut zimbetul. Totul se executa serios, sau nu iti sunt prieten! Este povestea cu oul si gaina, nu stiu daca seriozitatea mea il intimideaza, sau eu devin din ce in ce mai serios cind vad ca rutina nu este executata exemplar (n-ar fi asa, insa prea des mi-a demonstrat ca o poate executa impecabil) insa cert este ca atitudinea lui Andrei se deterioreaza rapid. El devine mai lejer, mingile nu ajung unde trebuie (e drept, pentru mine si doi metri afara este prea mult, accept asta doar daca detectez in fatza mea o biomecanica perfecta si furnizez inspre executie o mingea grea, dupa standardele mele, nu cele copilaresti ale lui). Si timpul trece si noi incepem sa refacem cosurile, uneori stagnam in acelasi drill chiar si jumatate de ora, fapt care il scoate din minti. Pe mine ma scoate din minti doar lipsa sa de ambitie in a-si controla emotiile, si usurinta cu care cade prada furiei, lovind mingea necontrolat, sabotind practic drilul. Pur si simplu el nu doreste sa treaca prin adversitate. Ghinion!  Scenele fierbinti din aceste ultime doua sedinte au fost jenante, eu raminind neclintit in demersul meu de a inchia antrenamentul profesionist, dupa ultimul dril executat corespunzator. Andrei a sabotat (aruncind in vazduh, sau lovind cu rama, exact ca micul agassi terorizat de Papa Mike – apropo, Andrei e fascinat de cartea lui Agassi pe care o citeste pe ascuns noapte, dupa ora de stingere) cel putin 20 de mingi, inacceptabil comportament! Insa ce ma face sa ramin neclintit in demersul meu, in calatoria mea, este ca acele 20 de mingi, din cele aproape o mie, dupa cum se vede in statistica, nu au putut influenta major peRFectiunea loviturilor sale. Iata-le aici, reverul este lovit cu putere maxima 90% din lovituri cu mijlocul rachetei, iar forehandul cu 80%:

Andrei FH locator Oct 12

Andrei BH locator Oct 12

Privititi acum numerele din Pulse, practic in ultima sesiune el a egalat media primul clasat in TOATE categoriile, 76%:

Andrei Pulse Oct 12

In Categoria sa el este acum al doilea (27 pe General), diferenta fiind doar de durata a antrenamentelor:

Andrei rankings Oct 12

O comparatie a celor doi arata clar acest aspect, Andrei depasindu-l la aspectul tehnic, si avind o medie de 22 de lovituri pe minut, numar extrem de ridicat:

Andrei Compare Oct 12

Andrei a avut la inceputurile anului trecut, cind a jucat un intreg turneu intens o medie de 84% la Endurance. El este capabil de lovi napraznic fara a-si diminua tehnica, adica producind acelasi spin si Power, de 55%.

Daca va dori si vom avea vreme frumoasa, vom putea efectua inca un set de 6 sesiuni, la sfirsitul carora Andrei ar fi in topul clasamentului la general, el putind obtine lejer o medie de 78% (95% Technique, 55% Power si 85% Endurance) mult peste cea de 76% a liderului, Uli Kraft. De altfel si recordurile lui, Serviciu 81% (180km/h), forehand – 76% si rever – 71% (din puterea profesionistilor, sunt nume extrem de promitatoare.

Ce este insa remarcabil este ca aceste performante tehnice au fost obtinute pe un vint pronuntat si pe fondul unei oboseli fizice si mentale acumulate in ultima vreme.

Iata si progresul lui general, iata, ajuns la nivelul 6 din 8, Superstar, vazut prin racheta Babolat Pure Drive:

Andrei Evolution Oct 12

In ciuda protestelor sale repetate (din motive fara nicio baza) eu am inregistrat acele sesiuni. Eu imi fac datoria pina la capat, m-as fi oprit demult daca nu as fi vazut in el un talent imens, depinde numai de el de acum daca va ramine Superstar pe hirtie sau in rankingurile tenisului profesionist. Nu cred ca doar un milion de mingi e suficient pentru a deveni profesionist. Fiindca iata, primul a luat sfirsit, si blestemat a fost!

 • Lawrence

  Foarte frumos articolul si filmuletul.
  Astept cu nerabdare sa gasesti cheia ce-i descatuseaza in bine atitudinea si emotiile.

  Eu am mai gasit pentru fimea inca un antrenor foarte bun si o data cu el a survenit si retragerea mea discreta din planul ei visual. Oricat mi-as dori eu sa particip cat mai activ la viata ei tenisistica, am hotarat sa stau de-oparte sa nu ma mai manifest atat de evident, si lucrurile au inceput sa se schimbe in si mai bine.

  Succes!

  • Doctor Z

   E interesant ca daca isi gaseste motivatie, ca acum cartea lui Agassi, zburda pe teren. Sa vedem cita incredere are in turneele urmatoare, e o discrepanta imensa intre nivelul lui tehnic si rezultate, nu mai vorbim de perspectiva.

 • CriCri

  Cata pasiune pui mai doctore in ceea ce faci cu Andrei! Dar nu cumva e mai mare pasiunea ta decat pasiunea lui pentru tenis? Tenisul se joaca pana la urma pe puncte, nu pe statistici. Am inteles ca deocamdata nu sunt importante rezultatele din meciuri pentru tine. Dar atunci cand vor fi importante, crezi ca el se va schimba asa deodata? Nu crezi ca se poate ca un jucator sa fie foarte bun la antrenamente, dar mult mai slab in meciuri oficale, pt ca acolo e cu adevarat presiune? Mie imi placeau foarte mult antrenamentele, dar in meciurile oficiale clacam psihic, eram prea labil. Pe atunci nici nu aveai la ce si la cine sa te raportezi. Acuma am dat-o pe tenis de masa, joc in fiecare zi cam o ora, nu mai simt deloc nevoia sa joc tenis de camp. Iti urez succes si tie si lui!

  • Doctor Z

   Eu zic ca daca esti intr-adevar bine pregatit, fizic si tehnic, partea mentala va veni de la sine cindva, fiindca vei cistiga suficient fara mult efort. Problema e ca fiecare copil e diferit si isi atinge maximul la virste diferite. Eu mi-am atins maximul, de exemplu la 20 de ani, vorbesc de scoala. pina atunci eram un poet, un artist, corigent la obiecte la care urmam sa pulverizez tot. Problema la Andrei e ca nu exista vreun vehicol sa recuperezi atunci decit daca pui scoala in cui de acum ( stiu eu pe cineva care asta face 🙂 Iar eu asta nu-mi pot permite. altfel spus, daca nu se va maturiza accelerat, poate fi si la anul, sau chiar in doi ani, nu va avea acces nici la o facultate cu focus pe tenis care ii va putea da niste sanse sa joace in futures sau chiar challengers, si nici nu va fi clasat suficient de sus in USTA sa primeasca Wild Carduri. ma rog, sigur vor fi ceva portite daca va fi interesat, insa ideea de baza e ca de pe la 16 ani cam trebuie sa fii serios asupra optiunii, si sa simti ca poti sa-ti setezi un obiectiv maret. Sa vedem ce va fi, eu ma uit de-acum ca la teatru.

 • Doctor Z

  Andrei a cistigat primul turneu de 16 ani dupa doua meciuri cistigate in supertiebreak. Frumos cadou de ziua lui.

  • Gabi

   Bravo Andrei! Sunt curios acum ce impresie o sa lase juniorului meu cand va vedea poza.

  • CriCri

   Bravo, la cat mai multe!

 • Doctor Z

  Aviz amatorilor de rezultate inainte de vreme (cunoastem noi citiva):

  http://www.tennisconsult.com/rankings-and-ratings-that-really-matter-for-kids/

 • Doctor Z

  Ieri am facut inca o sesiune Babolat, care cred ca este ultima, fiindca s-a rupt. Nu filmul ci portul USB al rachetei, deci suntem pe baterii 🙂 Am pus si imaginea clasamentului updatat, Andrei, cu 69,3 puncte isi consolideaza pozitia a doua dupa Preston Brown. Andrei a lovit 20 de mii de mingi cu racheta asta in timp ce Preston 270 de mii…
  Sa vedem ce va fi, de acum intram in cea mai delicata etapa, pregatireea de iarna in anul de tranzitie U16. Am securizat serviciile antrenorului sau, Steve, pe o suma astronomica, 160 de dolari pe ora, insa pentru el orice suma este mica, este cel mai bun antrenor pe care l-am vazut eu pentru juniori. Mi-ar fi pacut sa-l fi avut mai demult….

  • Lawrence

   As fi curios ce ai discutat cu noul antrenor despre Andrei si care este parerea lui, mai ales in ceea ce priveste partea mentala.

   • Doctor Z

    Ei, vede si el problemele, dar prea mult ce poate sa-mi zica. Dar cel mai bine le vezi in meciuri, turneul de weekendul asta, servea pt 5-3 si a facut dubla… In al doilea meci l-a pulverizat pe unul primele trei ghemuri dupa care a aimpachetat si s-a batut singur cu 6-3; 6-2. Bine ala era matahala dar am observat o chestiune esentiala, anume ca lasa mingea sa cada, semn de oboseala. Am inceput pregatirea fizica in basement, de la asta pleaca totul.

    • Lawrence

     Super, chiar vroiam sa te intreb de pregatirea fizica. De la varsta lui se loveste cu forta din ce in ce mai mare in minge. Nu mai spun de rezistenta.

     • Doctor Z

      Aici in America este uluitoare viteza de executie la U16. Cu asta au maturat Opelka, Fritz, Kozlov si Mhoh cu ieuropienii anul asta, facindu-i de ris pina si pe zgura lor. Andrei a lovit intotdeauna tare insa asta are un pret, anduranta. Il vad clar cazind in meciuri cu jucatori puternici in setul doi, cam ca Simona. Si are o tendinta de a se accidenta stupid. Vara asta, din Aprilie, dupa umar a urmat cot. Dupa cot a urmat o batatura. Dupa asta i s-a sucit un muschi la spate. Dupa asta a reaparut durerea in calciiul lui Ahile. si dupa ce a disparut si asta, sau ma rog, o tinem sub control, i s-a sucit un muschi la git, umflind o minge, ieri n-a putut juca cu Steve decit jumatate de ora… E complicat asa, cu inventar de asta. Ne-am apucat de o rutina riguroasa de fitness, in basement de trei sferturi de ora. In sase luni il pun pe picioare si vom discuta altceva.

 • CG

  Inainte de o binemeritata vacanta si pana ne von auzi/revedea/reciti intr-un context mai favorabil, profit de bunavointa proverbiala a colegului Doctor Z ca sa postez aici ultimul mesaj de pe 30-0, unde insa fusesem deja banat:

  AdrianToca Mod CG • 15 minutes ago

  Înțeleg că mă ameninți în public. În regulă atunci. Mesajul acesta spune tot ce era de spus.

  Share ›

  Adriane, stai linistit, eu nu amenint. Nici in public si nici in privat. Daca simt nevoia sa reactionez fizic la ceva anume, o fac fara tam-tam, de fatza si in deplina cunostinta de cauza a celui vizat, ca sa n-avem pe urma vorbe! Cand am zis sa „ai grija” m-am referit strict la deontologia demersului tau. Ai (si) mari calitati, nu le irosi pe vanitati minore. Stiu ca e tentant sa ai ultimul cuvant mereu, dar puternic esti doar atunci cand lasi loc si de replica. Pe mine poti sa ma ‘stergi’ intr-o secunda, provocarea pentru tine insuti ramane insa… pending;)!

  × We are unable to post your comment because you have been blocked by
  Treizecizero.ro. Find out more.

  • CriCri

   Crezi ca iti va citi mesajul aici? Putem da un copy paste si sa il postam dincolo?

   • CG

    Nu prea ma intereseaza unde si daca va citi. Eu mi-am facut datoria sa duc reactia pana la ultima consecinta. Observ ca si-a sters mesajul care a generat raspunsul meu. Scos din ACEL context, reactia mea pare excesiva si nepotrivita. Adrian Toca stie sa-si aranjeze ‘ploile’ ca sa iasa curat&uscat din orice. APROAPE din orice;)…

    Eu iti propun sa stai linistit. Nu te lega inutil la cap.

 • Doctor Z

  Wow, preocupat fiind de revolutie nu m-am mai uitat pe site-ul meu.Si ce vad, CG-ul isi insira rufele aici in toata splendoarea. That’s a big no-no si stia bine. Imi cer scuze lui Adrian ca am vazut mesajul asa de tirziu ca sa-l sterg. Exista o problema tehnica, nerezolvata de Disqus, nu pot primi notificari in timp real pe site-ul meu ci doar de pe 30-0. Si ei si administratorul site-ului meu ne-am straduit sa rezolvam problema insa suportul de la disques e exclusiv online si ineficient.

  • CG

   Nu e nicio „insirare de rufe”, stimate deontolog&moderator! Insirare de rufe e altceva, si tu stii bine la ce ma refer. Era doar ultimul meu mesaj pe 30-0, ca raspuns la acuza lui nedreapta…ca sa nu spun perfida. Este induiosatoare empatia ta cu Adrian Toca, dealtfel nu e nimic surprinzator in asta, aveti destule in comun ca sa rezonezi cu domnia sa. Din pacate se pare ca in ‘democratia’ voastra nu e loc si pentru mine. Nu-i nicio problema! Inseamna ca trebuie sa-mi construiesc democratia mea…din care insa n-o sa va exclud;).

   La inceput, doar eu si cu prietenul meu Disqus…it will be fun:)))!

   Te pup.

   CG

   PS: Evident, e de prisos sa-ti spun ca ai deplina libertate sa ma banezi.

   • Doctor Z

    Dovada ca nu-mi bat capul cu intrigile tale e ca nici n-am investigat care era sursa mesajului, ca nu-ti citesc mesajele off-topic pe 30-0 fiindca stiu ca nu sunt tinta lor, ca avem reguli… Foarte bine daca iti faci site, asta era ideea cea mai inteleapta de la inceput. Cum ai priza la public sigur vei avea succes. Insa daca ai sa te apuci si ai sa-ti insiri rufele, in prostul obicei, peste tot ai sa vezi ca lumea nu apreciaza. Pe site-ul meu te-am atentionat din prima ca nu are ce cauta nimic despre redactori, dintr-un motiv mai simplu decit crezi, si anume ca ei nu si-au aratat disponibilitatea de a juca cu tine in deplasare. Ce nu mai intelegi tu e ca oamenii au un business serios aici, si chiar daca ar vrea (nici macar nu vor, nu au stilul asta) nu s-ar angrena in discutii neprincipiale. Daca respectul meu pentru principialismul lor ti se pare pupincurism, so be it, insa eu ca ei, artizan de proiect serios am fost, tu, nu prea, stilul tau e eminamente distructiv. Nu am de gind sa continui disputa asta aici, am vazut ca mi-ai scris si pe email interpunind, in stilul caracteristic, si alte persoane pe care le-ai bagat in ceata cu interpretarile tale. Sper ca Adrian sa accepte ca a fost o exceptie, oricum nu inteleg cum de mai poti, tehnic, posta aici. Repet pozitia mea, ca e o coincidenta aici. E un ultim efort personal, pe care il fac aici, pe site, si anume sa nu scriu decit la obiect, si sa nu mai provoc. Daca voi fi provocat nu stiu, las la latitudinea lui Adrian, am incredere in aprecierea punctuala a situatiei. Cumva ar trebui sa faci si tu ceva similar. Sa lasi dracului animozitatea fata de Adrian (si nu numai, si cu Camelia e acelasi lucru) si daca vei putea scrie aici sa scrii efectiv la obiect. Daca nu, ce atita du-te vino, nu se poate, nu se poate, fa-ti site si tu, dar ai sa vei ca atunci cind ai site-ul tau nu mai scrii iresponsabil verzi si uscate, eu pot sa-ti dau scris ca despre #Colectiv, pe site-ul tau, ti-ai fi inghitit cuvintele alea. Incearca sa vezi cum e sa fii responsabil de un proiect, ai sa vezi oamenii altfel. Te rog sa nu-mi raspunzi aici. Nu intentionez sa polemizez si nici nu cred ca se poate. Ti-am scris ca mi-ai raspuns, altfel, scuza-ma, eu sunt omul regulilor.

    • Doctor Z

     Ca sa vezi, nici macar nu mi-am dat seama ca imi raspunsesesi la o postare la mine si nu pe 30-0. Super, mesajul ramine valabil. Iti scriu si in privat, am un cadou si pentru Fazanul meu preferat, Ergosum 🙂

 • Doctor Z

  In timp ce Melcul isi plimba sarpele pe la O2 pe banii statului noi ne antrenam serios. Iaca o mostra de la un antrenament tematic cu antrenorul lui:

  https://www.youtube.com/watch?v=4YhCOx4fhGo&feature=youtu.be

  • Doctor Z

   Erata, am fost atentionat ca tura asta nu e pe banii federatiei ci pe banii lui Lacoste. Asta ca trebuie sa fim obiectivi.

 • Doctor Z

  Ia sa vedem ce se mai spune la Lumea Libera:

  ‘Pleasure to watch this kid. Has such a beautiful form, no doubt he has modeled his game after Federer. I guess he’ll be the one to watch in the next few years.’

 • Doctor Z

  Incepe sa se vada atunci cind dublezi talentul cu MUNCA. Andrei a pulverizat capul de serie #1 la un turneu de U18. Simbata semifinala si poate finala. Stay tuned, Doctorul a pus Statoscopul.

 • Doctor Z

  Asa cum va spuneam, Stelarul s-a rupt la sfirsitul lui Noiembrie cu primele simptome imediat dupa intensul drill de doua ore pe care l-am pus pe youtoube. In prima saptamina din Dec, deja fiind inscris am mers la turneul de U18 din GR dupa care, in durere s-a retras dupa primul meci cistigat. A urmat o pauza in care am fost si in croaziera, fara efort, fara nimic si in ianuarie ma asteptam ca totul s arevina la normal, banuind o intindere. Am fost si la doctor, care i-a facut un X-Ray, neidentificind nicio fisura a vertebrelor. Diagnosticul, ca asa e la fazani, intindere. Tratament, gimnastica, 2 ori pe saptamina plus acasa. Zis si facut. Durerea parea ca dispare, l-am inscris la alt turneu, acelasi scenariu, durerea s-a intetit. Am fost din nou la doctor care i-a prescris, la cererea mea un RMN. Sapt viitoare e sedinta de analiza insa azi am fost si am cerut eu rezultatul, ca sa-l citesc EU. Rezultatul nu e incurajator, el are bulging disc intre L4-L5. Care bineinteles trebuia vazut de doctor la prima intilnire, am eu grija sa verific cu el radiografia, ca nu jucam aici… In citeva cuvinte, discul a dezvoltat un cucui care apasa pe nerv. Netratat asta duce la hernie de disc, adica atunci cind peretele discului s efisureaza si lichidul din interior se scurge si deshidrateaza discul care devine si mai slabit si presat de vertebele adiacente apasind si mai accentuat pe nerv. Exista literatura usor de accesat pe net pe care o studiez acum, de fapt am si comandat un material excelent al unui chiropractor din Indiana ( am pus si un link excelent mai jos), pe care sper sa-l contactez pina la intilnirea cu doctorul de aici.

  Personal cred ca schimbarile in viata lui Andrei vor fi majore. Unu: postura, el sta mult prea mult intr-un fotoliu ‘comod’. La fel propbabil si cu patul si perna, in materialul acela sunt detalii despre ce fel de saltea si perna trebuie folosite. Doi la mina, va trebuie sa continue din ce in ce mai mult sa se alimenteze cum trebuie, este nevoie de anumite suplimente care sa-i sporeasca fluxul nutrienti inspre zona afectata. Tenisul probabil ca va face o pauza serioasa, presupun ca cel putin doua luni, fiindca nu are cum sa ajute. Si bineinteles va trebui sa urmeze cu strictete toti pasii aceia, multidisciplinari prezentati in cartea respectiva, daca nu vom gasi ceva mai common sense in ce va spune docturul acesta sau poate unul cu o second opinion.

  Asta este, fiecare cu Golgota lui.

  https://www.youtube.com/watch?v=GfNLPgbnpAg

  • CD

   O mica si scurta intervenție, daca imi permiți, in speranța ca te va ajuta.
   Inainte sa plecam in Romania m-a pălit un șofer băut din spate si pe fondul unei sciatice existente, dupa copii si poziția meseriei, am avut exact ce are Andrei, insa L5-S1. Cateva sfaturi:
   1) Numai pe RMN se poate identifica, asa ca nu te lua de cel cu x-ray.
   2) Pilatis, Pilates, Pilatis. Du-l in fiecare zi la cineva autorizat si care au si reformer. Totul e de la poziție si de la musculatura abdominala interna netonifiata. Numai prin acele exerciții care folosesc expirația in momentul acțiunii se întăresc muschii abdominali interni, cei care tin coloana intr-o poziție neutra si naturală. Sa faca sport in continuare cat poate, cel mai rau e sa fie imobil. Pe măsura ce va avansa, reformerul il va ajuta sa aiba un core foarte puternic. Recomand si yoga in paralel. Eu asta am facut vreo 6 luni in fiecare zi si de 9 ani nu mai am nimic si mi-am menținut poziția coloanei neutra. Eu m-am invatat singura, in Constanta nefiind nimeni specializat in Pilates.
   3) Eu m-am abonat la site-ul: https://pilatesonfifth.com, au foarte multe video-uri educaționale si cu fiecare exercitiu explicat si manuale. Cu yoga a fost ceva mai greu, mi-am luat niste CD-uri cu Namaste Yoga de pe FitTV (era pe vremea aia). Pentru Andrei recomand sa-l duci la profesioniști. Nimic nu-l va ajuta pana cand nu-si întărește muschii abdominali interni.
   Ii urez lui Andrei o însănătoșire cat mai rapida.

   • Doctor Z

    Multumesc mult. Ai dreptate, nu putea sa se vada la X-Ray ca discul nu e os, e cartilagiu umplut cu lichid. Oricum, faptul ca mi s-a spus ca e doar o intindere si ca poate juca tenis m-a indus in eroare, nu a jucat decit un turneu la maxim, in rest menajatl, dar e clar ca nu i-a facut bine. Ce e clar e ca voi cauta un trainer care sa stie ce face, si sa lucreze exclusiv sa rezolve problema. Insa daca ai mai multe informatii te rog sa-mi spui si mie, cum se resoarbe practic umflatura discului, e vorba de faptul ca vertebrele nu mai apasa dezechilibrat pe disc? Cam la ce perioada de refacere sa ma astept? saptamini, luni…ani? Poti sa-mi scrii si la cp_cape@yahoo.com, daca crezi ca e mai potrivit asa. Thx!

    • CD

     Nu stiu cum e la altii, pot sa-ti spun ca la mine s-a simțit destul de repede, saptamani. Dar am facut foarte mult de la inceput si m-am străduit sa respect tehnica exercițiilor si a respirației.
     Muschii abdominali sunt cei externi (six pack) si cei interni (care fac parte din core). Acei interni formează un fel plasa cu cei din spate si toti mențin coloana intr-o poziție corecta. Cand core-ul e slăbit coloana este trasa iar vertrebrele apasă pe disc. Cand core-ul e puternic, vertebrele sunt aliniate una peste alta. Discul in cauza se va vindeca daca nu sunt alte probleme degenerative si daca nu mai este împins de vertebra. Eu am avut cu ruptura (la mine apasă cand stăteam pe scaun si durerea o simteam si pe picior pana la mijlocul gambei) si s-a vindecat.
     Pilatisul întărește corul pentru ca absolut toate exercițiile pleaca si se concentrează cu el. Dar tehnica este foarte importantă, fara respirația specifica in timpului exercițiilor nu se activează core-ul. Ce imi place la Pilatis e ca toate exercitiile se fac dintr-o poziție corecta si treptat incepi sa-ti simti corpul si sa te corectezi singur. Si asta vei face mereu si vei evita pozițiile incorecte. Pentru tenis este foarte benefic. Pe langa cote tonifica musculatura secundara, mărește mobilitatea si echilibrul, ajuta si cu concentrarea si coordonarea. Nu stiu daca ai vazut, sunt clipuri cu Djokovic si Murray pe net, chiar si Federer in „patru labe” la un concurs dupa accidentarea la spate.
     Revenind la Andrei, parerea mea e ca trebuie sa mergi la cineva „certified” in Pilatis. Instructorii de conditie fizica nu sunt, nu pun accent pe respiratie. I-ai cel putin 10 ore private pentru a învață tehnica corecta ( e foarte important) si apoi poti sa continui cu semiprivate sau la grupa. Ei spun ca dupa 10 ședințe incepi sa simti diferența si pot sa spun ca la mine asa a fost. Intercalează cu Yoga. Si apoi continua cu reformer pilatis. Nu pot sa-ti explic cat de bine te simti, eu nu am avut niciodata tonicitatea si energia ca in perioada aia, nici cand faceam tenis. Ai sa vezi ca pe langa postura va fi mai „aware” de corpul si poziția membrelor la tenis, va fi mai fit si elastic, mai echilibrat in timpul loviturilor. Va respira in timpul loviturilor pentru ca va deveni un reflex sa expiri si sa incordezi core-ul in momentul efortului (lovirea mingiei). Deci nu numai ca il vei vindeca dar si tenisul va beneficia in urma acestor exerciții. Totul e sa învețe de la inceput tehnica.
     Abonează-te la site-ul ala, cred ca e 100 pe an, o sa ai access la multa informație. Si gemenele sunt tare simpatice si explica totul mult mai bine decat mine despre tehnica, respiratie, core. Fiecare exercitiu este explicat si demonstrat. E foarte bun.