Aș vrea să ating acum un subiect adesea neglijat: anatomia unui punct. Vorbim de performanțe peste performanțe, de statistici peste statistici, însă la modul general, la nivel macro. Acești mari jucători, și trebuie din păcate să subliniez că afirmația e valabilă doar pentru ATP, sunt acolo, la acel nivel, fiindcă zi de zi, ei pot produce statistică de calitate. Statistica lor este relevantă! Fără a aduce un afront fetelor din WTA, însă acolo statistica este ceva înselător. Nu există niciun pattern, prin care să stabilim care a fost jucatoarea mai bună. Sunt meciuri dominate clar la lovituri castigatoare de către o jucatoare, însă pierdute jenant, datorită unor greseli neprovocate copilarești, căderi emoționale, etc. care scad calitatea tenisului, jucat peste tot după aceleași reguli și mai ales, strategii.

Astăzi vă propun un studiu al unui singur punct jucat în finala de la Indian Wells, între Federer și Djokovic. Precizez că meciul a fost de calitate bună și până la granița celor doua ore Federer a lăsat impresia că ar putea câștiga acel meci. Prezint analiza acestui punct pentru a se vedea posibilitațile (rămase) și limitările lui Federer și în general, ale unui jucător care lovește reverul cu o singură mână – îl vom numi de acum BH1, spre deosebire de reverul cu două mâini, BH2.

In acest punct se poate vedea esența jocului de tenis, aproape mecanizat. Tenisul este un sport greu, fiindcă așa cum știm, este un sah la 100 de mile pe ora. După 15-20 de ani de pregătire asiduă, jucătorii rareori joacă altfel decât din reflex, iar reflexul implică anumite automatisme create la antrenamente, ACELEAȘI la toți jucătorii. Bineînțeles, strategia poate avea nuanțe, însă știința tenisului spune că omul este făcut să nu fie perfect și ca atare, trebuie să-și evalueze opțiunile pe moment, în puncte, și să nu joace la perfecțiune (așa cum cunoaștem noi un client la juniori…).  Să începem așadar, această mică odisee a unui punct și să ne bucurăm de frumusețea intrinsecă a acestui sport.

Recomand imparțirea ecranului în două, de o parte textul, și de alta clipul de pe youtube, pe care îl puteți opri în orice moment pentru a revedea anumite secvențe. Clipul este la viteză normală, după care este reluat la 50% din viteza inițială. Voi face referire la markere doar pe clipul în slow motion.

Ne aflăm în setul doi, la un scor deja critic, Djokovic servește la 4-3, cu un break în față, atenție, este primul punct în ghem.

0:25 Djokovic execută al doilea serviciu, clasic, tăiat, însă destul de central. Federer este poziționat corespunzător, înspre dreapta, deoarece un dreptaci va fi nevoit să aleagă acea direcție, datorită spinului natural înspre acea direcție.

0:28 Federer returnează în cross, corect. Foarte rar jucătorii riscă pe al doilea serviciu, datorită faptului că nu pot ghici parametrii serviciului. Federer s-a trezit cu un as pe serviciul doi, deplasându-se poate prea rapid, deci ghicit cu coada ochiului, spre stânga, și astfel lăsând partea în ‘T’ la un serviciu impar, descoperită. Așadar Federer returnează în cross. De ce în cross? Asta e chestiune de fizică, în cros, direcția de returnare este aceeași, deci precizia este mai mare. Asta este o chestiune esențială în tenis, cine nu stăpânește cross-ul dumnezeiește nu are de ce să se gândească la loviturile delicate, în lung de linie, unde componenta transversală a forței imprimată de minge în cordaj trebuie anihilată fără a reduce din forța longitudinală, perpendiculară pe rachetă. E cam aceeași poveste ca la Fizica din gimnaziu, care explică că lucrul mecanic util e cel dat de forța care învinge forța de rezistență. Și na, că dau din casă, c-așa sunt eu, generos…vara fac (încerc) un exercițiu cu Andrei al meu, în care îi dau mingi în unghi nerealist, tinând cont de geometria terenului, unghiul maxim e de aproximativ 45 de grade ( de exemplu, un forehand în lung de linie), ei bine eu îi ofer, generos…, 60 de grade. Vă spun că nu-i place senzația, și abia îl astept la vară să…shut the fuck up și să execute ce-i spun eu, adică să-l vad matur și să ințeleagă că e spre binele lui. Pe mine nu m-a invațat nimeni trucul asta, dar, cand făceam scrimă, înainte de meciurile cu adversari puternici, ne încălzeam cu o sabie mai grea, de fier, nu de aluminiu, este evident de ce. Revin la analiza punctului. Așadar Federer returnează în cross. O primă greseală a fost că returul a fost de tenishman, mingea cazând în pătratul de serviciu. Returul ușor a fost imediat procesat de sârb care l-a testat cu o minge în lung de linie. Care este scopul unei mingi în lung de linie, acolo? Simplu, adversarul va lovi din deplasare. În tenis, nu s-a inventat jucatorul care să fie imun la greșeli lovind în alergare. Mai devreme sau mai târziu, în puncte, dacă nici un alt factor nu îi va forța greseala, aceasta, lovitura în alergare, o va face, credeți-mă, cu precizie de ceasornic elvețian!

0:32 Federer lovește rever în slice, o lovitură acceptabilă, însă defensivă. Un Djokovic nu lovește un slice decât nevoit. Motivul e simplu. La acel nivel, slice-ul e o lovitură ușor de anihilat, fiindcă direcția de rotație a mingii (forța de rezistență, vă aduceți aminte?…) nu se schimbă. În plus, dacă nu este lovită de sus, extrem de agresiv, ea agonizează la impact, oferind un caleidoscop de opțiuni adversarului.

0:35 Aproape două secunde a luat mingii să fie lovite de Djokovic. Lateral fiind, Djokovic preferă un slice, jos, pentru a avea timp de repoziționare înspre centru. Ei bine, ce poate fi neconfortabil la Federer poate fi și la Djokovic, și iată-l pe Federer intrând în valsul lui de pași adăugați, dându-se în jurul reverului (n-ați uitat, la lovituri tăiate, există timp pentru așa ceva).

0:38 Din dreptul aleii de dublu, Federer iși rotesșe umerii și îl șarjează cu un frumos inside-out. Care este strategia acestei lovituri? Atunci când mingea este dată în acest mod, două lucruri importante se intamplă. Unu, adversarul este nevoit să lovească în mișcare, și pe rever. Doi la mână, terenul lui Federer este gol și un neavizat ar spune dă-i-o acolo! Da, planul e simplu, cunoaștem însă, aceasta este o lovitură extrem de dificilă, deoarece mingea vine cu putere și generează acea forță transversală, ce trebuie mai întâi învinsă și apoi generată cea care să pună mingea în față, în terenul gol.

0:40 Djokovic lovește în lung de linie, însă controlat, și mingea ajunge mai mult înspre centru. Asta a fost, din punctul meu de vedere o eroare tehnică, el nu a vrut să lovească mingea atât de central, tehnica lui e mult peste o asemenea inexactitate. În plus, lovitura lui Federer nu a ieșit prin lateral, ci prin linia de fund, deci lovitura nu fusese letală.

0:43 Federer interceptează mingea, în urcare, pentru a-i lua din timp adversarului, și îl testeaza din nou, jos, abilitate care îi stă la îndemână datorită gripului Eastern, penetrant.

0:44 Ei bine, de aici începe geniul lui Djokovic. Cu o agilitate egalată poate doar de Monfils, el găsește resurse să returneze în cross, în unghi, un rever jos, foarte jos. De remarcat stabilitatea datorită corectei poziționări a piciorului stâng. Datorită faptului că mingea nu a fost înaltă, forța mingii a fost limitată, și a ajuns exact în raza de acțiune a reverului Maestrului.

0:47 Federer execută un rever clasic, în closed stance, cea care asigură pivotare maximă, deci, transferul de greutate maxim înspre față.

0:48 Reverul însă nu vine penetrant, ci exact lângă sârb, care îi răspunde cu aceeași lovitură, în cross, de siguranță. E deja un joc de-a șoarecele și pisica, nimeni nu vrea să riște nesăbuit, mai ales Federer, care trebuie să câștige un break pentru a nu pierde meciul.

0:51 Copy+Paste! Federer lovește exact aceeași lovitură, care ajunge identic, poate puțin mai scurt.

0:54 Djokovic iși hăituiește în continuare prada. Lovește aceeași lovitura, dar, spre deosebire de Roger, aceasta cade lung.

0:56 Federer greșeste, în opinia mea, nefacând pasul în spate, mișcare specifică jucătorilor spanioli, pe care am vazut-o mandatory și la Andrei la Academia lui Casal. Federer trebuie să se deplaseze în spate, în ‘V’ și să lovească un rever cu topspin puternic, piciorul stâng în spate, pentru asigurarea balansului. În loc de asta, a ales un rever taiat, fară nimic în el, de pe linia de fund, oferind timp suficient lui Djokovic pentru a-și cântări opțiunile.

1:00 După mai bine de 2 secunde (atenție, clipul este făcut la jumătate din viteza de joc normală), o eternitate în tenis, mingea anemica dată de Federer îl invită pe Djokovic la atac, care se dă în jurul reverului, și, din dreptul aleii, este rândul lui să execute un clasic inside-out.

1:03 Mingea dată de Djokovic are altă caracteristică. Posesor al gripului semi-western, Djokovic se poate ‘mula’ sub minge, racheta poate infășura mingea, căreia, rotită fiind prelungit de racordajul longitudinal, adică corzile putine, i se imprimă un spin consitent. La impactul cu solul, mingea, cu puțină boltă, sare în sus, ăsta e secretul focului lui Nadal, de altfel. Federer este prins, nu neapărat pe picior greșit, fiindcă timp a fost suficient de repoziționare, ci obosit în punct.

1:02 Tot ce poate executa Maestrul e un pickup, o lovitură de avarie, care pune mingea în teren, însă intr-un singur loc, pe varul de la 11m…

1:05 De acolo, din colțul terenului, Djokovic execută de sus și topspin și side spin, iar mingea pleacă jos și apoi iese pe lateral, la mai bine de un metru, intr-un veritabil inside-out, Federer prinzând doar o ramă, din ghivecele de flori scumpe, de la tribună, adică…

Asta a fost tot. În urmă cu ceva ani, Federer paraliza adversari cu reverul în lung de linie, procedeu care acum nu-i mai este la indemina. Probabil mai reuseste cateva intr-un meci intreg, insa ele nu mai musca flamand liniile. Dureros (pentru mine, ca tata de BH1…) este ca Djokovic nici nu mai simte nevoia sa loveasca aceasta lovitura dificila. Aceasta lovitura ii iesea la perfectie in 2011. Acum insa omul nu mai este curios. A ajuns cel mai fit jucator din tur, si sincer, cred ca simte o placere sadica de a-si sufoca adversarii prin lovituri aparent de rutina. Pe Djokovic nu-l mai poti invinge cu apararea, in curind va veni si randul lui Nadal sa experimenteze asta.  Lui Federer nu i se poate reprosa nimic major, el joaca cit poate el de bine, mult peste ce a jucat oricine altcineva la 34 de ani. Insa limitele incep sa i se vada, in afara de rezistenta fizica. Reverul ii este din ce in ce mai expus, insa sunt si vesti bune. Prea putini jucatori au simtul acela al mingii pe care-l au fie Djokovic, fie Nadal. Insa eu zic ca incetul cu incetul, trebuie sa ne pregatim pentru inevitabil, Federer va incepe sa scada in clasament. Cat nu stim, si nici nu vrem sa stim, eu personal am sa incep sa-i fac statuie, si mi-o pun in spatele casei, and I AM NOT KIDDING!

Acum va las, am plecat sa vad cum mai executa stelarul meu un BH1 DTL, ca timpul se scurge cu precizie de ceasornic elvetian…

 • peRFect

  Sper sa fie cu reguralitate astfel de analize, sunt mai mult decat binevenite.

  Chiar ma uitam zilele trecute la Djokovic 2011 (am admirat in special meciurile de la Roma & Madrid vs Rafa) si facand o comparatie cu Djoker15 se vede un minus de agresivitate pe FH + lipsa celui BHDTL cu care l-a naucit pe Rafa chiar pe zgura madrilena.

  Referitor strict la acest punct, sunt curios sa-l fi vazut pe Wawa; cred ca la a 2-a minge ar fi incercat BHDTL. Trebuie amintit ca-n precedentul meci dintre ei (Dubai feb 2015) au fost 2 BHDTL superbe executate de RF (primul set, in acelasi game, pe serva sarbului) ce l-au lasat fara replica pe Nole.

  In masura disponibilitatii, ar fi interesanta o analiza vis a vis de intalnirea de la Shanghai2014; din punctul meu de vedere, a fost o partida exceptionala a Maestrului, o lectie de cum poti invinge liderul mondial pe hard, un Nole aflat la un nivel foarte ridicat (atat ca joc, cat si ca motivatie).

  Anyway, keep it up!

  • CG

   Wawa se aseaza foarte jos si are o biomecanica minereasca, stahanovista, a loviturii care il predispune la BDTL in forta. Federer e mai Mozart aici. Pentru un BH puternic dar mai plat as vota si cu Haas, dar, concret, pentru BDTL as merge all the way pe mana lui Almagro, cateodata si pe a lui Gasquet.

   Inteleg ca esti fan BH1. Tot asta folosesti si in jocul tau?

   • Doctor Z

    Federer a incercat, daca nu ma insel foarte aproape de ghemul de la 3-4, daca nu chiar ala, doua BH1 DTL consecutive, ambele esuate in aleea de dublu. El nu mai simte mingea aia, care nu trebuie mingiiata. Eu pun pariu ca el nu mai poate pune, la target mai mult de 50%, ceea ce e putin. Chestia este ca el nici nu se omoara cu antrenamentele, adica nu l-am vazut niciodata sa faca driluri, pur si simplu joaca, asta-i place. Dupa 2013 a schimbat el ceva in rutina lui, insa poate se prinde ca trebuie sa reia pregatirile specifice pentru a-si imbunati ritmul loviturilor, nu mecanica, aia e perfecta. Wawa nu loveste cu teama, se pozitioneaza excelent si inebuneste mingea cu spin. Federer vrea s-o aplatizeze mai mult, e OK, insa el tebuie sa practice, din nou, MII de DTL cu mingi venite in cross.

    • peRFect

     BTW, mi-am adus aminte de-o discutie mai veche. Cu ce racheta mai joaca Andrei? Tin minte ca se punea problema de trecera la un ProStaff 97 sau Yonex VCore 97. In cazul in care s-a concretizat, cum se descurca cu noua racheta?

     • Doctor Z

      A schimbat la Prostaff 97, a fost primul turneu de U18, si a pierdut meciul din cauza ei, i-am facut semn s-o schimbe, s-a incapatinat pina s-a terminat meciul. Era ca un palos de grea. Mult prea devreme pentru switch, poate la vara.

     • CG

      U18!?!? Deja ma ia ameteala…

      Unde-o fi Nelu:)))?

     • Doctor Z

      cauta rezultatul, desigur, ma mir ca i-a scapat 🙂

     • Nelu

      Treci la U12 si iti trece ameteala. Se contrabalanseaza neuronul rapid 🙂
      Pe de alta parte eu stiu ca tu intelegi ca U18 inseamna ITF in tenisul care conteaza. U18 in plan national este un mare ….fas

     • CG

      Am revenit chiar azi si era sa ma ia migrena:)))! Ce parere ai de scorul asta: 7-6 6-0 cu No5 national? WTA curat!

      O veste buna si pentru Cristi: evaluata kakademiei Casal (No2 national) a castigat turneul, cu un joc @$$, desi a pierdut la No3 cu 1-6 6-7, cred ca am deja material pentru junior tenish, la naiba, fara imagini deocamdata, asa ca nu se pune:)))))))))))!!!

     • Nelu

      Scor normal la fete. Cat despre nr 2 national nu pot spune multe, am vazut-o jucand de cateva ori si mi-a atras atentia faptul ca-i dusa cu mansarda in meciuri. Inainte de meciuri mi se pare chiar o fata dezghetata
      Insa ce-i cu tiebreakul ala?

     • CG

      La care tie-break te referi? Cel din meciul Moglan-Iordache? Foarte simplu, dupa ce Moglan – jucand la adevarata ei valoare – a defilat in primul set, a adormit subit in setul 2. Iordache n-a schimbat nimic (pentru ca, parerea mea, nu poate!) in schimb Moglan a gresit cu nemiluita, incepand de la caderea aproape totala a serviciului (incredibila diferenta fata de meciul cu Fafi!) si continuand cu o sumedenie de nefortate absolut prostesti. Iordache are un joc haotic, cu un serviciu absolut horrendous, la calitatile ei fizice mie mi se pare asta total inacceptabil, arata ca antrenorul este limitat rau dpdv tehnic. Cu ‘mansarda’ ai totala dreptate, totusi constat la ea o calmare fata de trecut. Din pacate calmarea asta e ei are ceva ce nu-mi suna bine, ca nu e vorba de relaxare ci mai mult de descurajare. Nu vad nicio imbunatatire in jocul ei, sorry! La Moglan insa da.

     • Nelu

      https://www.youtube.com/watch?v=nN93ViB0iJ4

      Daca tot suntem la analiza punctelor putem sa analizam si o lovitura 🙂
      De cand a pus Z ochii pe el s-a cam incheiat tenisul :))

      Oare ce s-a intamplat cu dreapta lui? Sper ca nu cumva doctorul sa fi participat la operatie fiind in relatie directa cu pacientul, online ce-i drept :))

     • Andrej

      Sub incurajarile doctorului si cu acest FH caraghios a reusit totusi sa obtina cea mai buna performanta din cariera intr-un mare slam. 😀

     • Doctor Z

      N-are nimic de-a face cu forhandul lui. Cu acelasi a spulberat in tur in 2013. El mental e la pamint, demotivat, singur si debusolat.

     • Doctor Z

      Veste buna my ass. Cind am spus ca nu le dau sanse alor nostri vazind ce e la Casal nu ma refeream neaparat la copii, Andrei e peste cei acolo, ca talent. Insa mi-a luat jumatate ora sa inteleg ca ei n-au ce-mi trebuie mie acolo. Azi am intilnirile cu psiholoaga, profesorii, Casal si Jimenez, si nu cred ca am sa ma pot abtine, sunt turbat de fapt, praf mi l-au facut mental iar cacat de genul ca turneele il intaresc sa i-o spuna altuia, nu mie, la psihologie sunt slabi, e vorba de backgroundul unor antrenori, tarile de unde vin si ce-au vaxut laviata lor Ezequel nu e acolo, e in vacanta, eu cu ala am vorbit nu cu…altii, vi-i spun eu pe email…

      Ma lasa rece obiectivele LOR ca antrenori.

     • Nelu

      Nu o lua si tu prea dramatic. Chestia cu mentalul nu poate fi chiar grava iar faptul ca turneele intaresc mentalul este adevarata in cazul in care copilul are ceva rezultate. In caz contrar poate fi o piedica majora.
      Succes acolo la negocieri si nu uita ca Tseng se antreneaza la Casal 🙂

     • Doctor Z

      Daca Tseng la Casal si s-a antrenat doua luni acolo sa va sparga pe titi la Micu Ass inseamna ca eu stiu ce vorbesc sI, mai ales, ce fac. Academia e foarte buna insa pentru Andrei nu ttebuia sa le atrag eu atentia la niste chestii. Acum s-a rezolvat, noroc ca am trecut pe aici.

      Ps. Nu-i mai aburi pe astia de-aici, mi-au spus de tine, cica sunteti mari meseriasi 🙂

     • Nelu

      Ma bucur ca s-a rezolvat, traseaza-le sarcini ca tu esti doctor 🙂

      Pe cine sa aburesc? Care astia de aici? De pe site sau de la Casal? :)))

      Academia este foarte buna, nimic de zis. Cristi ne poate spune mai multe de ce vad ei la copii

     • Doctor Z

      Da de unde stie.. ‘Cristi’? Sau oi fi eu…

      Acuma aia de te-au vazut acolo bineinteles ca erau fazani, dar sa nu intram in detalii, poate mai am nevoie de ei 🙂

      Da sa nu spuneti voi ca vreti in grup aicea…

      Presupun ca vreti sa platiti pt unul 🙂

      Sa-ti spun ceva, pina fac articolul. Fara minim 6 luni aici e pierdere de vreme.

     • CG

      Am impresia ca vrei sa-l bagi (si) pe Nelu la cheltuieli, ca sa nu suferi de unul singur;)…

     • Nelu

      E greu sa fac asa ceva acum. Peste 1-2 ani este posibil insa pana atunci prefer stagiile asa cum le-am prevazut.
      Oricum nu ne putem compara nici cu stelarul, nici cu doctorul. Noi stam la coada, trebuie sa dam din coate sa ajungem in fata :)_)

     • Doctor Z

      Daca juniorul e disciplinat si matur, si bine invatat tenis, ascultati ce spune Doctorul, e risipa de bani pina la 16 ani. E un regim exagerat de intens pentru cit poate un copil de 12 ani sa progreseze. E unul de clasa a saptea, o sa-l vedeti in clip, e de 3 ani acolo, AndreI spune ca e bun, s-a antrenat cu Andrei, dar mie nici de un clip mai serios nu mi-a iesit cu el, i-am spus lui tat’su ca mi-a stricat banda, mai cool era catelusa lor 🙂

     • Nelu

      In sfarsit suntem de acord cu un lucru amandoi. Pana la 16 ani nu se justifica programul academiilor. Dupa stagiul de o sapt din Serbia am concluzionat ca se antreneaza draconic iar un copil de 12-15 ani nu rezista mai mult de 2- 3 luni acelui program

     • CG

      Din infruntari se naste consensul (sau macar acceptarea reciproca)! Imi place turnura pe care o ia dialogul asta intre voi;).

     • Doctor Z

      Mai reciteste o data ce-am scris, nu mai interpreta!

     • CG

      Stii ce astept eu de la tine la acest moment? O analiza la sange a motivatiilor care stau la baza infiintarii acestor kakademii. Dupa parerea mea, e vorba acolo IN PRIMUL RAND de intentia perversa de a scoate bani din buzunarul ‘beneficiarilor serviciilor’, victima fiind copilul care, de cele mai multe ori, ajunge drenat de resurse si mai ales de placerea de a juca exact cand are nevoie mai mult: la intrarea pe tur.

     • Nelu

      Nicola Kuhn, nascut in 2000 a reusit o performanta incredibila ajungand in semifinalele turneului ITF grad 2 din Spania dupa ce a invins in sferturi rang 43 ITF, jucator nascut in 1997.

      Incredibil ce jucatori scot unii. Insa ca si Molleker, Oliel, Felix cand ai in spate un sistem este mult mai simplu sa ajungi sus.

   • peRFect

    Da, sunt fan BH1si-l folosesc si-n joc, grip eastern.
    Din pacate, din cauza unor probleme destul de accentuate la spate, pozitionarea nu mai poate fi una corecta (deeh, ce mai e tenisul fara joc de picioare?!) a.i. folosesc mai mult slice-ul pt a „a tine mingea in joc”.

    • Doctor Z

     Esti tare daca ai grip eastern la rever. Pentru asta, vorba unui clasic mai timid, iti trebuie articulatie fina 🙂 Eu am ceva intre eastern si continental. La topspin sunt tot o poveste insa la taiate cred ca m-as descurca in tur :)))

  • Doctor Z

   De la Shanghai voi face cindva analiza meciului lui Federer cu Meyer, acel meci e in TOP10 ever!

   • peRFect

    Oh, da! Si ce meci a putut sa faca si Leo! Chiar imi spuneam in timpul meciului („ia uite cum joaca impotriva Maestrului cel de langa care am urmarit 2 meciuri la BRD Open” – un tip modest, linistit si foarte deschis).
    Chiar mi-a parut foarte rau pt el, mai ales sa-l vad la final cum mai are putin si izbucneste in lacrimi. A fost la un „let” de cea mai mare victorie din cariera.

 • CG

  Acest articol este, fara indoiala, un Masterpiece. Ma bucur ca, incet-incet, recapatam consistenta pierduta odata cu deschiderea pietelor ‘lumii a 3-a’ si marketizarea like-urilor;)…

  Astfel de analize din „bucataria interna” a UNUI PUNCT speaks volumes si trimit in banal – ca sa nu spun in ridicol – „cotele apelor Dunarii”. L-as incuraja pe Cristi sa nu paraseasca aceasta linie, chiar daca va prospecta si alte abordari/teme.

  Chiar ieri am avut si eu posibilitatea sa asist la o lectie pe viu, intr-un joc care pentru cei atrasi doar de ATP sau WTA nu ar spune mare lucru, fiind vorba doar de o intalnire la U12, chiar daca intre No1 si No3 national. Meciul insa merita inregistrat, pentru o analiza detaliata. Insa baloanele romanesti nu permit asa ceva. Pacat!

  Rutinele de antrenament isi spun deja cuvantul inca de la aceasta varsta. Lipseste insa discernamantul si experienta necesare pentru ca ajustarile si adaptarile unor schematisme la situatiile reale dintr-un meci sa fie facute in timp util. Copiii inca reproduc mimetic ce sunt invatati si sfatuiti. Sa detaliez un pic, stiu ca Doctorul n-o sa fie satisfacut fara imagini dar, asta e!, mai e putin pana iesim la aer curat:)!

  Meciul a fost castigat de No3 cu 7-6 7-6. Asa cum arata si scorul, intalnirea a fost echilibrata. Tensiunea a fost maxima iar intensitatea loviturilor uneori formidabila. Era suficient sa stai afara si sa asculti sunetul si cadenta schimburilor de mingi. Fizic vorbind, ambele fete erau sub nivelul lor obisnuit, cu un minus si mai accentuat pentru No1 (pauze competitionale datorate problemelor de crestere, micilor accidentari etc). Tehnic, superioritatea No1 era destul de evidenta (tot inventarul de lovituri a fost pus la bataie, mai putin smash-ul, neexistand oportunitati pentru asa ceva) dar lentoarea fizica i-a afectat pozitionarea la minge si a decalibrat multe lovituri.

  Tactic in schimb, superioritatea No3 a fost covarsitoare. No1, de felul ei foarte ascultatoare, a reprodus integral sedinta de antrenament din ziua precedenta, unde focusul a fost pe „triunghi” – asta e o rutina de antrenament cand antrenorul/sparring-ul sta intr-un colt al terenului si te plimba pe baseline cu lovituri succesive, ba in cross, ba DTL. Ideea e ca tu trebuie sa dai MEREU la partenerul de antrenament, ceea ce s-a si intamplat…in meci:)! No3 este o jucatoare relativ inalta si bine legata inca de la 12 ani (impliniti in februarie), cu o forta in lovitura remarcabila dar cu o deplasare modesta. Fiind insa alimentata cu mingi cu energie multa si in zona de confort, atacurile ei o puneau in mod repetat in dificultate pe No1, care facea fata doar datorita calitatilor native. Antrenorul lui No3, obsedat de necesitatea unei victorii la No1 (ultimele vreo 10 intalniri au fost toate pierdute), isi focuseaza strategia pe acest obiectiv, aducand sparring inclusiv baieti de la U14 in sus, care sa reproduca cat mai fidel intensitatea schimburilor de mingi din meciurile cu No1. Problemele No3 apar asadar mai ales cu jucatoare de tip grinder, inclusiv cu cele care livreaza ‘baloane’ sau mingi ‘moarte’, ea neavand nici experienta si nici dexteritatea sa negocieze cu un stil pe care unii il definesc ca „neonest” dpdv tenisistic.

  Deci prima lectie ar fi grija pentru scanarea adversarului, cresterea varietatii si adaptarea la conditiile de joc, fara a reproduce mimetic drill-urile din antrenamente.

  Lectia 2 ar fi atentia la minge, si asta in sens cat se poate de concret. La aceste turnee se joaca cu 2 mingi. La un moment dat una din mingi a cazut intr-o baltoaca si au fost schimbate ambele. Ulterior o minge s-a udat din nou si n-a mai fost schimbata. No1 folosea mingea uda (deci grea) pentru serva1 si mingea uscata pentru serva2. Avand tot timpul de gestionat o greutate variabila, deci incontrolabila, a mingii, serva2 – in conditiile in care inca nu stapanesti f bine spinul si plasamentul – fie depasea limita careului de serviciu, fie era lenta si te expunea atacului devastator. No3 are insa serva2 aproape identica cu serva1, puternica si fara spin, ceea ce reduce riscurile de abatere de la traiectorie, avand mai putine variabile de controlat. Diferenta a fost vizibila mai ales in tie-break-uri, pierdute relativ la scor (3 si 4) de No1.

  Lectia 3 e pentru noi, adultii (antrenori, parinti, chibiti etc), dar vorbim altadata:)…

  • Doctor Z

   Super, super, dar noi ne hranim cu cadre, a picture worths thousands words. Avem pe alese, JT, JTS, SW19 2020, it’s your choice 🙂

 • CG

  Ok, am pomenit ceva de like-uri, sa elaborez un pic aici. O sa fiu cat se poate de sincer.

  Detest like-urile. Ele schimba focusul si scad calitatea, exista o tendinta practic inconstienta de a-ti plia mesajul pe gustul recipientilor. [Nota Bene: ok, exista si plierea constienta, de exemplu ‘inundatia’ de articole si comentarii pe teme haleptarde pe 30-0*, dar asta intra in planurile de marketing si e treaba atat a fazanilor cat si ownerilor respectivi, care trebuie sa bifeze la rating, inclusiv pentru ‘malaiul’ de la sponsori].

  Daca as fi in locul lui Cristi, as renunta pur si simplu la semnele „up” si „down” din rigla de sub comentarii (oricum „down” vad ca nu poate fi folosit!).

  Si ca sa fiu si mai concret, iata ce am hotarat:

  NU VOI DA LIKE-URI NIMANUI SI CER CAT SE POATE DE FERM CA NIMENI SA NU-MI DEA NICI MIE LIKE-URI!!!

  Orice invat are si dezvat si vreau sa fiu eu insumi intaiul cobai pentru acest ‘experiment’. Incerc in felul acesta sa fac propaganda pentru calitatea unor mesaje/replici intr-un mediu „like-free”! Chestia asta nu are cum sa-i afecteze decat pe cei mai slabi de fire, cu porniri sectante si spirit de turma.

  Sper ca voi fi inteles corect. La nevoie pot primi si injuraturi, no problem, promit sa nu raspund la provocari, mi-am luat deja angajamentul fata de Cristi ca ma voi stradui sa pastrez acest spatiu imaculat:)!

  * e ultima oara cand pomenesc explicit de 30-0!

  • Doctor Z

   Theodor Baconschi a scos o carte recent, ‘Fabrica de narcisism’. Este vorba, bineinteles, de Facebook. N-am citot-o dar a prezentat pasaje din ea. Exceptionala, mare adevar spune omul acolo. Asa ca pe net, narcisismul vine la pachet,cei care scriu, o fac fiindca e o nevoie personala, let’s face it.
   Dar sa stii ca sunt bune si like-urile, ca cel putin pe site-ul asta sper eu sa insemne ceva, anume, o postare deosebita.
   Ce e pe 30-0 e altceva. Acolo e un business, foarte reusit, cu tractiune serioasa, la o suta de comentatori si mii de cititori. Nu ai ce reprosa, aici e altfel de business model. momentan nu e nimic comercial in site, si e facut cu dedicatie pentru ROMANI, carora le doresc o platforma de tenis placuta, insa neaparat la obiect. Cred ca fiind implicat total in sportul asta vreme de douazeci de ani si trecind printr-o experienta probabil unica cu Andrei simt ca ar fi pacat ca tot ceea ce observ in peripetia asta sa se piarda. Sunt sanse mari ca pasiunea sa stinga la un moment dat (eu cam stiu exact cind, insa nu vreau sa va intristez) asa ca eu zic sa ne concentram cit putem si sa expunem o platforma deosebita pentru tenis.
   Toti o iubim pe Simona insa tenisul nu a inceput si nu se opreste la ea. O voi analiza si eu in meciuri ulterioare, insa atentia mea si sper a colaboratorilor mei sa fie primordial pe ATP si junior tennis. Nu voi insista foarte mult cu Junior tennisul insa acolo se plamadeste totul, si STIU ca sunt multi care ar putea invata de pe urma experientei mele.
   Ochii pe minge in continuare!

   • CG

    Eu sper ca pasiunea sa nu se stinga, chiar daca tu esti „angajat” in tenis pe coarda sensibila, Andrei, si e oarecum firesc ca commitment-ul tau sa fie dependent de dedicatia lui.

    In ce-o priveste pe Simona, sorry, eu am o perspectiva un pic mai selectiva asupra persoanelor spre care inteleg sa-mi canalizez „iubirea”…nici macar de „respect integral” nu poate fi vorba in cazul ei (am mai explicat chestia asta, nu mai revin), in schimb pot sa o apreciez pentru ANUMITE calitati sportive. Iar aprecierea este cat se poate de sincera. Cred ca deocamdata e suficient. Cand o sa mai evolueze dpdv al intelectului si caracterului, sunt dispus sa imi revizuiesc atitudinea. Fair enough?

    • Doctor Z

     Well, nu ma bag, asta e between you and Simona 🙂

 • Andrej

  Nu te-ai lasat pana nu ai gasit punctul cu pricina, sunt putin dezamagit insa ca nu e cel pe care l-am remarcat eu (credeam ca incep sa capat si eu abilitati de doctor :P). Cred ca a fost o idee mai tarziu in meci acela. Federer s-a incapatanat sa se ia la intrecere cu Djokovic intr-un schimb cross exclusiv cu topsin de rever. Senzatia a fost ca sarbul il sufoca precum o anaconda, la fiecare lovitura punea putin mai mult, iar Federer refuza sa faca pasul inapoi si era nevoit sa ia mingea o idee mai rapid de fiecare data, scapand-o insa tot mai scurt, tot mai cu bolta.
  Pentru mine e fascinant cum reuseste Djokovic sa-si sufoce adversarul fara a da in vreun moment senzatia ca face ceva iesit din comun.

  Chiar si asa, analiza asta e top notch. Nu ma asteptam sa diseci chiar in asemenea mod. Apreciez ca ma reinveti tenis. 😛

  • Doctor Z

   Ai scris intr-o fraza mai bine decit am pus eu totul intr-un articol intreg. Si tu ai potential 🙂

 • CriCri

  Felicitari doctore, te urmaream de dincolo de la inceput sa stii. Asta nu inseamna ca uneori nu ma scoti din sarite. Dar e bine ca aici nu te mai cenzurezi si nu iti mai cere nimeni socoteala. Aveai nevoie de asta cu mult timp in urma. Aici esti pe teritoriul tau si spui exact ce crezi si ce simti. Raiul pe pamant pentru tine. Tocmai tu sa fii la mana altora? Hai ca o sa te urmaresc ca imi place, desi imi esti cam antipatic recunosc:)))

  • Doctor Z

   Lasa, ca am sa-ti fiu simpatic, ca de-acum am sa fiu politically correct 🙂

   • CG

    Zau? Pai, sa stii ca de-aici o sa ti se traga moartea pasiunii, ca restul le mai dregem;)…

    In ce-l priveste pe vechiul ‘prieten’ regasit, mai bine ii recitai nemuritoarele versuri ale lui Toparceanu:

    „Cri, cri, cri, toamna gri
    Nu credeam c-o sa mai vii…”

 • raulmad

  Excelent articol Doc.
  Eu nu ma prea pricep dar as vrea sa ma lamuresti asupra unui lucru: dupa slice-ul lui Nole la care Fed raspunde tragandu-se pe partea de FH

  • CG

   Scuze ca ma bag. Dupa parerea mea FH-ul in cross al lui Roger n-a fost deloc „bun”, a fost o lovitura neutra (practic fara accelerare) si relativ scurta, acolo zic eu ca Federer a pierdut 60% punctul, pentru ca nici pe greseala din lovitura urmatoare a lui Nole (slice-ul la fel de neutru, spre centru) n-a fost in stare sa dea un FH agresiv, in cross lung pentru FH-ul lui Nole. A incercat in schimb un soi de contre-pied fara sare si piper, de unde Nole l-a bagat la „moara de macinat” pe BH. Foarte slab jucat tactic de Roger punctul ala. Nu BH1-ul a fost problema acolo ci FH-ul. Parerea mea.

   • raulmad

    FH-ul in cross (atunci cand s-a mutat pt el) a fost relativ OK (dupa mine; dar daca tu zici ca acolo a pierdut 60% din punct……asa o fi) dar nu la ala ma refeream eu. Cred ca, cu celalalt FH (ala care s-a vrut in contre-pied) a pierdut punctul. Parerea mea.

   • Nelu

    Poate ca ai dreptate cu FH insa nu a fost o lovitura rea deloc. Eu zic ca mult mai gresita a fost decizia de la 0:17 cu acel slice lung care i-a dat timp de asezare cu dreapta lui Djoko coroborat cu tusa prinsa la 0.19 care a facut ca mingea lui federer sa aterizeze nu suficient de lung insa inalt in terenul sarbului. De acolo este o normalitate ca un jucator de top sa incheie punctul cu prima sau maxim urmatoarea lovitura. Asa ca raman la parerea ca sliceul a fost lovitura gresita, mingea a plutit prea mult in aer chiar daca s-a dus pe linia de fund

    • CG

     Imi mentin parerea ca FH-ul ala n-a fost deloc ok dar admit ca slice-ul de la 0:17 i-a dat posibilitatea lui Djokovic sa dicteze punctul, decisiv chiar. Mai ales dupa ce am vazut azi in Herastrau, sunt intr-un proces de reevaluare critica a slice-ului;)…

  • Doctor Z

   Fed n-a dat cross din doua motive. In primul rind ca ‘lungul de linie’ al lui Djokovic a fost inexact, foarte central, tentativ. Federer de obicei nu sta la discutie cu ocazii de astea, un cross i-ar fi pus mingea pe rever lui Djokovic, deci ar fi resetat avantajul. Repet, Fed obisnuia sa nu-si lungeasca punctele mai mult decit e necesar, asta a fost, acusi sunt zeci de ani 🙂 secretul focului sau. Ce a facut el acolo a fost super, luat mingea rapid, in urcare, pe contre-pied. Problema e ca i-a dat-o fix in racheta, eu stiu ca la detaliile astea nu ne prea uitam insa sincer, mie imi sar in ochi big time. Pai nu suport sa-l vad constant pe asta micu al meu sa poata sa muste tusele, sa le caute instinctiv (bineinteles, le mai si rateaza de putin, firesc) si sa-l vad pe Fed jucind la ciupeala, dind mingile la zeci de metri in interiorul terenului, de baseline si de tuse. Asta ne-ar mai lipsi, sa ne dea si bucle ca Nadal si il stampilam de tenishmen, ca e foarte aproape de definitia de la Junior Tenish 🙂
   Sper ca am raspuns satisfacator 🙂

   • raulmad

    „Federer de obicei nu sta la discutie cu ocazii de astea, un cross i-ar fi pus mingea pe rever lui Djokovic, deci ar fi resetat avantajul.”

    Cred ca nu vorbim de acelasi punct. Tocmai FH ala de care vb si pe care, dupa umila mea parere, trebuia sa-l riste in cross se ducea fix pe FDH-ul lui Djokovic. In schimb el a incercat un contre-pied care s-a dus pe BH sarbului. (la min 0.40 parca in slow-motion).

    • Doctor Z

     Vorbim despre acelasi punct. Daca faci stop cadru la 0:39 se observa ca Djok e in stinga iar Fed in mijloc. Deci da, ai dreptate, o optiune putea fi forehand in cross. Insa Fed venea din stinga si natural a venit acel DTL. Altfel ar fi trebuit sa execute reverse forehand sa schimbe unghiul, acuma inteleg de ce vrei tu crosul acela 🙂

     O solutie interesanta ar fi fost si slice pe forehand, taiat, in cros, jos, unde ii e greu voinicului, cum numai Monica poate da 🙂

     Dar Federer are si el demnitatea lui 🙂

     • raulmad

      „Deci da, ai dreptate, o optiune putea fi forehand in cross.”
      Nu stiu daca am dreptate sau nu DAR dupa mine (fan de canapea momentan, recunosc :() FH lui Fed pe FH lui Djoko (avand in vedere pozitionarea lui Nole la punctul ala) cred ca ar fi avut mai mult success. 🙂

     • Doctor Z

      PaI suntem de acord aici. Numai ca un cros era putin mai dificil acolo. Dar da, partea dreapta era descoperita.

    • Andrej

     FH cross din alergare al lui Djokovic s-a imbunatatit considerabil, il poate lovi si lung si scurt sub presiune maxima. Si se asteapta la lovitura aia, isi tenteaza adversarul lasand spatiu, pentru ca stie ca acesta nu poate sa loveasca prin el.
     Cred ca solutia contre-pied e buna cu cei care se deplaseaza excelent, Djokovic se astepta clar la cross acolo, si a fost surprins insa Federer nu a executat lovitura suficient de agresiv si astfel a putut sa se redreseze. Daca mingea lui Federer nu ateriza in preajma liniei careului de serviciu ci cu jumatate de metru mai lung si-ar fi creat un avantaj considerabil in punct.

 • Gabi

  O bijuterie de articol! Foarte bine punctat 🙂

  • Doctor Z

   Mersi.

 • Doctor Z

  Bonjour à tous de Paris!

  • Alex Tacina

   buna ziua, imi puteti lasa va rog o adresa de contact? sunt de la ProSport si as dori sa va adresez cateva intrebari

   • Nelu

    Mai multe chiar. Z abia asteapta sa detalieze avantajele tenisului facut in America 🙂

    • CG

     Fiind vorba de prosport eu as avea o ‘mica’ rezerva. As pune conditia ca S.Halep sa nu fie tema de discutie…

     Dar, ma rog, Cristi nu m-a angajat consilier.:)!

    • Doctor Z

     Pina una, alta, scrii ceva despre Selectia naturala sau tot la galerie ramii?

     • Nelu

      Nu la galerie ci la galere 🙂 Suntem din generatia „noi muncim noi nu gandim” 🙂
      Nu pot scrie despre Selectie, pot fi subiectiv si nu vreau sau prea obiectiv si iar nu vreau
      Ce pot spune insa este faptul ca mergem la Selectie cu obiectiv …podium, adica in primii 3

     • Doctor Z

      Sper ca nu te-ai fi asteptat sa-ti cerem sa scrii obiectiv tocmai tie… Bine atunci, ramanem cu cotele apelor Dunarii la Selectia Naturala, pacat.

     • Nelu

      Va veni Cristi si el va putea sa scrie obiectiv avand in condei mai multe..detalii.
      Oricum se anunta meciuri interesante, in ultimul timp aparand rezultate frumoase ale celor din esalonul 2.

   • Doctor Z

    Desigur, ma puteti contacta accesind butonul de Contact din meniul de sus.
    Sau direct la doctorzis14@gmail.com

    • Paul

     Doc scuze de micul off topic, te rog sa nu il stergi. O zi buna!

     • Doctor Z

      Paul, am sa las postarea insa ma gindesc ca au si ei canalele lor de comunicare in care pot fi contactati direct pentru probleme de acel tip. Mersi.

   • Paul

    Buna ziua, doresc sa va spun ca am fost un cititor fidel inca de pe vreme presei scrise, dar ceea ce faceti in ultimele ~6 luni este absolut dezgustator, nu am mai intrat pe site decat foarte putin de la Fed Cupul din februarie.Ma refer la faptul ca incurajati (mai mult sau mai putin direct) in sectiunea comentarii exprimari de cea mai joasa speta,De ce nu sunt moderate comentariile? De dragul catorva clickuri ale unor oameni bolanavi?

 • Doctor Z

  Mama ce şou fac la academie. Fiindca nu aşa ne-a fost vorba…

  Articol in actualizare…

 • razvangabi

  Salutare.Era o racheta laudata de antrenorul acela care se lua tot timpul de Z.Aveti idee daca este Yonex VCORE XI 98?Multumesc

  • Doctor Z

   Aia e racheta. Am incercat-o. Nu-i pt amatori, me included 🙂

 • neo

  Salutare tuturor si felicitari, DocZ! Sper sa te tina pasiunea si sa reusesti sa scrii macar un articol pe saptamana.

  Legat de articol, dincolo de analiza, una corecta punctual, nu sunt de acord cu generalizarea pe baza acestui raliu. E clar ca in functie de suprafata si de dinamica usor diferita care apare de la punct la punct, finalul unui raliu de tipul asta intre Nole si Roger poate fi cu castigator diferit. Eu chiar am impresia ca reverul lui Federer a „intinerit” in 2015.

  Altfel, poate o sa avem duminica un Djokodal, ca acolo va fi rost de analiza pe mai multe pagini 🙂
  Mi-e doar de un raliu de vreo 35-40 de lovituri 🙂

  • Doctor Z

   Mersi Neo, o sa ne straduim sa tinem pasul, si sper sa am si niste colaboratori de baza.
   Acum sunt in Anglia, in vacanta, deci nu cred sa pot tine pasul cu Miami, insa sper sa recuperam cit de repede.

   • CG

    Cat mai dureaza vacanta aia? Eu zic sa te grabesti, sa nu prinzi locul ocupat la revenire. La job ma refeream, nu pe site, ca aici esti safe;)…

 • Sorin

  Mi-au picat ochii pe articolul tau, Doctor Z, abia acum. M-am uitat la filmulet, dupa ce-am citit analiza in detaliu. Da’ intreb: la secunda 17-18, mingea trimisa de Djokovic nu e out ? Am incercat sa revad lovitura si in a doua jumatate a clipului, unde ai pus totul cu incetinitorul, si mi se pare ca acolo mingea a iesit afara.

  • CG

   Nu e, a prins tusa. FH-ul infasurat si tras al lui Nole da doua spin-uri combinate, mingea cade ploaie dar iute pe ultimul segment al traiectoriei, cu tendinta wide, asa ca ai o iluzie optica vazand-o deasupra baseline-ului IMEDIAT inainte de contactul cu solul. Lovitura foarte perversa, mai ales pentru un BH1 dreptaci, tendinta e acolo s-o iei la siguranta, cu un slice defensiv. Sau din drop, datorita lungimii, minge insa tot neutra, expusa atacului. Ceea ce s-a si intamplat.

   PS: Nu-s Doctoru’, desigur! Dar am si eu o curiozitate: Voinicule, de unde vii;)? Cumva de la paranghelia haleptarda, unde se respira tot mai greu:)))))))))))???

   PPS: Cristi, baga in meeting softistu’ si faceti ceva cu cronologia postarii mesajelor, e aiurea sa cautam de fiecare data ceva carnitza (adica mesajele noi) printre oasele batrane, uscate si albite de soare

   • neo

    „Sort by Newest”, CG! 🙂
    Si eu l-am rugat acelasi lucru pe doctor, stiind ca foarte putini observa optiunea aia ascunsa sus in dreapta, deasupra comentariilor.

    • CG

     E bine sa ai un connoisseur intr-ale netului prin preajma, thanks! In rest, tu ce mai faci, tot cu morile de vant te lupti:)))?

     Ma gandeam aseara ca daca Andy revine la preferintele genei lui si se mai scutura de zgura eficienta dar indobitocitoare a lui Casal, poate o sa avem de acum incolo meciuri cu mai mult antren si mai mare variatie*, si e posibil ca gugustiucii sa inceapa incet-incet sa-l uite pe Maestru, ca si Toate-Lucrurile-Bune-Din-Trecut…ca asa e cu trendurile astea, nu esti prezent la varf, shallow, prostimea uita repede. Dar poate e mai bine asa;)…

     Eu deja fac tratament acuma, am revenit la ABBA din copilarie si adolescenta, descopar niste sensuri incredibile in versurile lor:

     I got appointments, work I have to do
     Keeping me so busy all the day through
     They’re the things that keep me from thinking of you
     Ohhh baby, I miss you so, I know I’m never gonna make it
     Oh, I’m so restless, I don’t care what I say
     And I lose my temper ten times a day
     Still it’s even worse when the night’s on its way
     It’s bad, oh, so bad

     https://www.youtube.com/watch?v=cygAFdzCcdU

     * game-ul 6, la 2-3 in setul 1, a fost admirabil pentru Andy, de la deplasare, acuratete tehnica si varietate a solutiilor…ABSOLUT IMPECABIL, asa ceva n-am mai vazut demult la nimeni, cu atat mai putin la el!

     • neo

      Frumoasa melodie. Nu o stiam, ca nu am prins perioada…
      Culmea e ca si eu am nimerit ieri, pur intamplator, pe unul din milioanele de posturi din familia Digi, peste un documentar cu si despre Agnetha de la ABBA.

      Despre scotian, ce sa zic? Asa mult talent intr-un mindset atat de defensiv…
      Nu stiu daca apucaturile deprinse prin scolile zguristilor sunt de vina (poate Doctoru’ are o parere mai lamuritoare, vazand first hand despre ce e vorba lately), ori din cauza naturelului sau mai lipsit de indrazneala, poate chiar la nivel genetic, cedeaza mai mereu in tiebreak-uri si in seturile stranse cu Nole.

      Chiar vorbeam aseara cu Andrej, in timpul finalei, sesizand ca Andrew pare in mare parte a timpului (cel putin in setul 2, cand ma uitam eu) superior overall lui Nole, fara a reusi totusi vreo secunda sa stearga impresia care se prelingea subliminal de undeva din spatele televizorului ca efectiv nu are cum castiga meciul…