Demult am dorit sa scriu un articol care sa puncteze problemele Tennis Developement-ul (era sa scriu Tennis Establishment-ului) din State, sau sa subliniez, politically (in)correct, avantajele si dezavantajele sale… E foarte simplu sa fii consumator de tenis, insa putini stiu sau vor sa stie de cum de X a ajuns pro dar Y nu, si care ar fi fost reteta magica asuccesului.

Tocmai am primit un articol exceptional, in jurul caruia imi voi construi proiectia despre care vorbeam, ca unul cu o experienta reala in domeniul, ajuns la maturitate in junior tennis, si care poate sa discearna anumite perspective, din ce in ce mai relaxat.

http://www.nytimes.com/2014/08/24/magazine/can-us-mens-tennis-rise-again.html?_r=1

Este un articol foarte bun, in jurul problemei americane numarul unu in ultimii zece ani, unde ne sunt jucatorii de altadata…

In urma cu 30 de ani, 6 din primi zece jucatori ATP erau americani. si jumatate din primii cincizeci. Zece ani mai tirziu, inca mai erau 4 din primii zece si 11 in primii 50, remarcabil. Insa numerele anului 2016 sunt jaw-dropping, Doar un singur jucator in Top 50, veteranul de acum, Isner, fara nicio semifinala de Grand Slam. Cireasa de pe tort, Isner nici macar nu e un produs USTA, ci NCAA, o organizatie profund semi-profesionista, at best.

Cind am ajuns in America, ce m-a frapat imediat au fost conditiile pentru sport. Fiecare liceu sau chiar scoala generala are propriul…SET de terenuri de tenis, majoritatea mentinite in conditii excelente, cu acces gratuit. Insa la fel de mult m-a frapat si linistea terenurilor. Ani de ani ne-am antrenat pe terenurile liceului nostru, zece la numar, si ani si terenuri, singuri, ore in sir fara nimeni in preajma. Si intotdeauna m-am intrebat cum e posibil asa ceva. Cind eram copii, in eterna si fascinanta noastra Romanie, pe inserat pindeam sa plece paznicul de la singurele terenuri de zgura din oras, saream gardul si jucam. Trasam tusele cu bulgarii de var, si nu ne pasa, jucam pina nu se mai vedea nimic. Din cind in cind mai reuseam sa jucam pe un teren de ciment la Agronomie, lasat in paragina, cu un fileu o sfoara legata de gard si cu ziare lipite cu scotch, ingenios asezate sa putem vedea miscarile adversarului… Si cum totul era competitiv, si nici acum nu inteleg cum de puteam juca cu rachetele alea de lemn, curbate de la ploile care nu ne-au oprit, si cu racordaje practic de sirma, pocnind mingi Aeroplane care nu mai aveau puf de la prima intrebuintare…E imposibil ca cei nascuti sau crescuti in America sa poata vizualiza foamea noastra pentru sport. Acolo, atunci, 10 ore pe zi ne antrenam fara sa stim, si asa ne-am dezvoltat simturile si abilitatile de a izbindi in viata. Atunci, si acolo, puteai lua oricare copil din cartier si sa-l initiezi in orice sport, si cu siguranta, sustinut, putea ajunge la un nivel la care 90% din cei de acum (si aici includ ambele sisteme, si cel american si cel european) nu l-ar putea ajunge.

Pat McEnroe, un jucator de ATP extrem de inteligent, un fin intelegator al fenomenului tenis, a fost insarcinat cu refacerea tenisului american, reconstruindu-l din temelii. Asta era in 2008. Este drept ca se prefigureaza o noua generatie buna a americanilor, cu rezultate promitatoare la juniori, practic asemanatoare cu cele din urma cu 20 de ani de la seniori. Insa ramine de vazut daca tranzitia va fi asa de lina, si nu va fi fost o sclipire de moment. Fiindca…

…Prin 2011, USTA a gasit de cuviinta sa ajute juniorii americani intr-un mod extrem de business oriented. In carutul de handicapat virtual in care esti nascut si crescut in aceasta tara ei au inteles ca le este greu copiilor sa depuna un efort suplimentar cerut de acest nobil dar neiertator sport. Asa ca au inventat mingile red dot, green dot, foam balls, si alte trasnai care in principiu sa nu sara, sa fie mai lente, ca sa ofere copiilor mai mult timp de reactie deci mai multa satisfactie. Si bineinteles, terenuri mai mici, insa, din motive de fezabilitate, cu fileu neschimbat, de un metru, ceea ce e contraproductiv, fiindca cei mici nu sunt copii ale adultilor… Din pacate, satisfactia vine mincind, insa numai daca pleci de pe stomacul gol. Nu mai vorbesc ca Agassi a facut suta de milioane de dolari invatind de mic sa loveasac totul in urcare… Copiii aici traiesc intr-o societate de consum, in care munca o fi ea valoaroasa, dar numai daca ar fi luat-o boierii, si ei vad ca nu e asa. Chiar am asistat, speechless, la plingeri de-ale unor parinti ca odraslele le erau ‘pedepsite’ sa alerge in grup pentru greseli individuale ale altora. Asadar sa alergi, in America, e o corvoada, un Grand Slam al tenisului in fotoliu ar fi ceva de vis pentru majoritatea aspirantilor la marea performanta. Bineinteles, strategia cu mingile moi si cit mai mari a fost facuta pentru a atrage cit mai multi copii pe terenurile de sport, carora numai asa you would not hurt their feelings…. Ce au uitat ei sa analizeze e ca o cultura a confortului dauneaza, si ca mai devreme sau mai tirziu, acei copii vor intra in competitie, cu un hadicap serios, vor fi dezamagiti si bineinteles se vor retrage acolo unde se simt bine, in fotoliul lor, la un mod durerors de propriu. Ce ma socheaza e ca in America exista cultura muncii mult mai pregnanant decit la alte tari, la adulti, desigur, insa copiii sunt specii protejate, si tinute departe de asa ceva. Oricum, convenienta zilei de zi cu zi handcapeaza, e destul sa vezi bataia pentru locurile de parcare de la magazine doar si cu citiva metri mai aproape de intrare… Si copiii vad asta… Si copiii vor face la fel… In plus, degeaba ai tu un copil talentat, caruia i-ai inoculat spiritul muncii daca in jurul lui, 10 ore pe zi, el vede altceva, ca o masura de protectie a societatii bolnavicioasa, ce degenereaza invariabil in boala autoimuna.

De aceea academiile americane par a fi ultima reduta impotriva confortului ca drog. USTA a investit milioane de dolari intru dezvoltarea propriilor lor academii, una din ele chiar linga celebra academie a lui Chris Ever in Boca Raton. Acolo sunt ‘selectati’ copiii cei mai promitatori din America. Selectia aceasta este motivul insuccesului american prelungit. Fiindca acesti copii sunt selectati in jurul virstei de 12 ani, EXCLUSIV in urma rezultatelor la turneele nationale. Trebuie sa fii ori prost ori…naiv (probabil acelasi lucru) sa nu intelegi ineficienta acestei metode. Unu la mina, o imensa majoritate a parintilor in America fac eforturi deosebite pentru a le oferi copiilor conditii de antrenament bune, citi isi permit sa plateasca 160 de dolari pe ora cit platesc eu? Este imposibil in america sa tii un jucator competitiv, fie si la nivel regional doar fara 20 de mii de dolari pe an. Asta este o jumatate din salariul unui profesor aici. Ca sa poti intra in vizorul ingust al USTA, adica sa fii in Top 50 USTA, trebuie sa participi la TOATE campionatele nationale, si asta la 12 ani, cind inca esti in formare, si competitia trebuie sa nu fie o prioritate. 3(trei) mii de dolari costa orice competitie nationala, absolut nicio cheltuiala nu este rambursata de USTA. Totul este efortul partintilor. Exista copii exceptionali, care fac cheta sa poata participa fie si un singur turneu din acesta… iar cu o floare nu se face primavara. Sunt 4 turnee nationale Level1, si inca macar atitea de Level 2, la care daca nu participi nu ai nicio sansa nu sa fii, dar sa lupti sa fii in primii 50. Aceste turnee costa 30 de mii de dolari. Adaugind antrenamentele de inca 20 de mii, iata, se ajunge la o suma astronomica, pe care putini si-o pot permite. USTA nu a stiut si nu cred ca a avut vreun interes sa recruteze copii talentati pur si simplu observindu-i in teritoriu. In urma cu citiva ani, s-au intrunit marii mahari din USTA si cu antrenorii de top si au discutat despre motivele insuccesului american cronic. Am fost socat sa aud ca rezolutia a fost simpla, copiii sunt principalii vinovati, fiindca nu depun efortul necesar. Surprinzator ca eu tocmai am concediat pe unul din antrenorii aceia, fost profesionist, pentru un motiv similar…

Odata ajuns la academie, viata ta are alte valente, cititi cu atentie articolul, si am avut confirmarea si de la Andrei, care a venit cu impresii similare din Spania, si anume ca acolo viata e in lockdown… Nu exista libertatea aceea pe care am avut-o noi, ca sportivi de performanta, adica supape de relaxare, acolo esti un mic robot cu o singura misiune in viata, sa fii capabil sa faci bani in viata din tenis, atit pentru tine cit si agitatii tai sponsori. In academiile americane, exclud pe cele rulate de ne-americani, ca de exemplu Sanchez-Casal din Florida, nu exista sinergie. am fost la Bolletieri si it’s all glitter. La comun cu o mina de copii talentati erau o gramada de odrasle de vedete, aruncate in ‘inchisoare’ doar pentru a nu ajunge pe strazi. Ei bine, in acest mediu tu nu vei putea progresa. De asemenea, USTA au fost extrem de inflexibili de a accepta orice imixtiune din partea parintilor sau a antrenorilor personali, singurii care au pus umarul la dezvoltarea juniorului.  Cel mai dureros este abordarea lor one size fits all. Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare, iar tu, ca educator trebuie sa-i identifici stimulii la care reactioneaza pe moment, in vederea maximizarii ulterioare a potentialului. Povestea juniorilor de 17 ani de la USTA, aruncati prematur in lupta, uzati in turnee nerelevante si de fapt inutile, iar apoi aruncati ca niste sosete este deprimanta. Este expresia evidenta a incompetentei lor, ca lideri si ca sistem. Mi-i aduc aminte pe McNally si pe Gianni Ross, pulverizatori in Midwest la 12 ani. Toti au ajund la (c)academiile americane, au intrat in circuit, si din talentul lor deosebit praful s-a ales. II vezi acum pe youtube, gifiind pe teren, parca cerind un scaun de pe care sa joace.

Tenisul se face cu cap dar se joaca, primordial, cu picioarele. USTA nu are nici una, nici alta. Eventual un catalog intreg de scaune cu rotile, buy one get the second one free…

 • CG

  Excelent! Ne confruntam insa cu o problema de timing aici. Acest articol al tau ajunge la receptori (cati!?) vreo 3 ani mai tarziu. Nu pot sa nu incerc un exercitiu de imaginatie: ce s-ar fi intamplat daca in loc de tiradele egotice ne-ai fi aruncat „in the face” astfel de analize metodice si corecte!? Ce s-ar fi intamplat daca ti-ai fi directionat „sinceritatea” exclusiv pe coordonatele critice ale sistemului/fenomenului si nu inspre descalificarea si umilirea interlocutorilor tai!? Vorba unui trapper: „even the lone wolf needs a howling party…”.

  • Doctor Z

   Aici nu e vorba de mine. Eu problemele astea le-am prezentat intotdeauna. Faci ce faci si maninci rahat cu polonicul, a la fazani. Poti mai bine, trust me. Pentru ce am facut eu in junior tenis, egotic sau nu, as merita statuie.
   Ce umilirea interlocutorilor? Esti timpit? Eu doar te-am descalificat cind ai mincat rahat, cum se intimpla,what a surprise, si acum.

 • Doctor Z

  Bad news. Maestrul underwent an arthroscopic surgery. Meniscul. Sa-i punem cruce, don’t shoot the messenger.

  http://www.bbc.co.uk/sport/tennis/35482027

  E si o veste buna. Locul sau va fi luat de altul, si oricare ar fi, are sanse mai bune sa-l incurce pe Djokovic in sferturi. Ca daca joaca prost si iese in semifinale nu e nicio sansa, if you know what I mean,

 • Andrej

  Good job, doc, interesant. Am mai cautat si eu pe forumuri sa inteleg care e problema sistemului american, dar nu am gasit mare lucru. Chiar si la ‘fazanerie’ au fost niste intrebari pe marginea acestui subiect foarte recent. Sunt convins ca inputul tau ar fi fost apreciat. Mare pacat ca alegi sa iti concentrezi energia in conflicte prostesti cu alde gelmin & ergo.

  • Doctor Z

   Te rog sa fii atent la desfasurarea ostilitatilor acolo. Eu scriu o chestie simpla, ca titlu informativ, iar apoi fazanii cauta cearta si le dau peste plisc. Preventiv. OK, dar chiar daca nu as face-o, tot aia ar fi. Unu la mina, ca eu nu scriu acolo niciun comentariu legat de tenis, ca (nu mai) are rost, ca nu se cauta. Iar scuza-ma, tu nu prea inteleg ce cauti acolo, pierzi timpul, n-ai cu cine.

   Dar stii ce-mi place, din multimea de suporteri de acolo, unul n-a catadicsit sa vina aici, sa discutam meserie. Le place si lor pantzarola. E o chestie de fezabilitate pe care eu n-o inteleg, 90% din comentariile de acolo sunt spam, la articole suta la suta profesioniste, si-a calculat cineva timpul pierdut sa navigheze prin spam si sa gaseasca ceva interesant? Eu am avut curiozitatea asta luna trecuta, mi-a luat jumatate de ora, si am avut revelatia lui Bobu, anume ca am fost un dobitoc (sa pierd atita timp).

   • CG

    Uite cum ma faci tu pe mine sa sap in mormanul de spam dupa ultima ta ‘incursiune’ in Fazanarie:)! Si ce gasesc acolo? Un mesaj de-al tau, e drept, succint: 3 fraze scurte pe 2 randuri si jumatate. Dar meserias in cifra octanica, tocmai bun de cocktail Molotov! Sa-l ‘recuperam’, ca e prea tare:))):

    „• Doctor Z • 2 days ago
    Super e sa citesti articolele Cameliei si sa te opresti acolo, nici un cm mai jos. Doar ca trebuie sa mentionez ca idea cu Fed sa-l intilneasca prin sferturi pe Djoko e marca inregistrata la Doctor 🙂 Pina si Tignor trebuie sa stie asta :)”

    Hai sa si traducem ce contine, ca sa ne spui daca am inteles corect sau nu:

    1) un elogiu la Camelia;
    2) o desconsiderare fara echivoc la adresa TUTUROR userilor;
    3) o revendicare de copyright la retzeta de (eventual) succes pt Federer in meciurile cu Djokovic;
    4) o ironie explicitata un pic mai jos printr-o insulta concreta la adresa lui Tignor

    Rezultatul a fost remarcabil, in siajul mesajului tau au ‘curs’ alte 41 de replici si contrareplici (20 ale tale, restul venind de la alti 8 useri).

    Si acum ajungem la esenta nedumeririi tale (ma rog, tu i-ai zis „placere”), legat de faptul ca „din multimea de suporteri de acolo ,unul n-a catadicsit sa vina aici, sa discutam meserie. Le place si lor pantzarola”.

    Pai, o sa incerc eu o explicatie, fara sa am pretentia sa fii si multumit cu ea;)…

    Oricat ne-am invarti si ne-am rasuci, pana la urma tenisul e doar un PRETEXT. Si ajungem tot la valorizarea EGO-ului personal si – daca ego-ul personal ne permite! – la COMUNICARE. Si chiar la EMPATIE. Fiecare dintre noi, chiar si cel mai insipid, superficial si nestiutor (intr-ale tenisului) user are nevoie de un loc la masa. Sunt totusi putini mazochisti pe lumea asta care sa se extazieze cand careva le arunca in fatza lectii, sudalme, flegme si pumni non-stop, acceptand fara cracnire sa se pozitioneze in sluga (fie si virtuala) a Maritului Conducator, care nu discuta cu prostimea ci doar difuzeaza comunicate importante pentru tara. Cum ziceam, tenisul e doar un PRETEXT, de care ne folosim pentru a ne atinge alte scopuri. Iar unul din scopurile forumurilor este socializarea (de fapt „pseudo-socializarea”, ar zice prietenul GDI) intre necunoscuti, imensa lor majoritate ramanand pe veci necunoscuti, ca nimeni nu scoate nasul din virtual ca sa-si descopere si bubele care altminteri nu se prea vad, la umbra tastaturii;). De aici si inevitabilul Off-Topic, care, mai devreme sau mai tarziu, inunda On-Topicul, din aceeasi nevoie umana irepresibila de a fi daca nu IMPREUNA, macar ALATURI de altii.

    Si daca ti-ai gasit un cuibushor cat de cat confortabil unde sa te simti bine, atunci vei evita pe cat posibil sa faci ceva ce ti-ar putea periclita statutul dobandit in GRUPUL DE APARTENENTA. Mica ‘secta’ a userilor 30-0 e deja configurata, si-a stabilit deja legile ei, ‘regulamentul de ordine interioara, standardele, asa ca cine doreste trebuie sa le respecte.

    Cum crezi tu ca cineva care se simte ok acolo va veni aici sa discute cu tine (hai, sau cu mine, ca sa nu te simti totusi singur!), care se stie ce parere avem despre Fazanarie:)))!? Asta e o pretentie absurda! Nu vor scrie si nici macar nu vor da like-uri, pentru ca astfel ei vor deveni VIZIBILI pentru membrii ‘sectei’ si ‘cominternului’, si nu se stie niciodata cand vreun securist de serviciu ii va tranti in fatza ‘dosarul de cadre’ si va cere – mai implicit sau mai explicit – ca deviationistul sa fie infierat. Uita-te si tu cum o prelucreaza Nobody pe Mery;)…

    Ca o concluzie, „pantzarola” este un spectacol nu doar suportabil ci si prizabil, daca il pui in balanta cu „experimentul Pitesti”, chiar si in varianta mult edulcorata a unui forum de pe net, unde aproape in fiecare dintre userii mai activi mustaceste un Eugen Tzurcanu sau un Nicolski.

    Asa ca…daca tot supralicitezi cei „10 hateri”, hai sa facem totusi recensamantul si sa-i nominalizam pe cei care ti-au dat replica sau au dat like la cei care ti-au dat acolo replica: Ciprian Nicolae, Sorin G, george 2210, A-Tea-P, Bogdan, Nic Anghel, nobody, Andreea Caramalau, Marcel Turca, refresh, Oita Shaun, kyklopes, Gabriel, guestul, moksha, Ghest, emi, Alex23. Plus Ergo Sum si gelmin, bineinteles:)! Daca fac corect calculul imi ies deja 20 de ‘bucati’. Pe scurt: 20>10>> „multimea de suporteri de acolo”.

    Daca imi accepti un sfat, eu zic sa te consolezi cu statutul de apostol care predica in Pustie si sa te bucuri daca macar unul sau doi vor intelege ESENTA mesajului tau, dincolo de FORMA pe care ai ales-o cu buna stiinta si indaratnicie ca sa-l livrezi.

    PS: Atentie, replica aia cu „am fost un dobitoc” ii apartine lui Postelnicu, Bobu e din categoria alora care nu au apucat sa-si faca coming-out-ul inainte sa moara;)!

    • Doctor Z

     Ma scuzi, dar esti eroare mare de confuzie. Acolo sunt zece cretini, paraleli cu tenisul, exemplific doar 5, ca pentru ceilalti 5 ar fi cam drastic, ergosumm (asta e prost patent, Postelnicu pe steroizi), gelmin (asta stie ceva tenis, dar face pe desteptul), nobody ( asta macar e sincer), jeorgel Steagu Sus, si uite, cam atit, restul sunt fazani fricosi, dau like-uri la raspunsurile de doi lei ale haterilor de serviciu, gen nicolae, kykoples, Bogdan, si citi or mai fi ei. Restul ma scuzi, bagi zizanie degeaba, sunt fie fazani la locul lor, fie de aia care stiu tenis dar nu se baga, eu pe aia ii asteptam aici, peRFect, tipul ala cu care am discutat despre racordaje, i-am uitat numele, de-astia. Eu n-am agenda de recrutare pe site-ul asta. Cine vine aici e binevenit, cu niste conditii: vorbesti despre tenis, nu tzoale si can-canuri, nu maninci rahat cu polonicul despre Doctor si Stelar, nu scrii de niciun fel despre redactorii 30-0 (eu imi permit, ca nu e decit de bine 🙂 si in general, foarte important, vii cu valoare adaugata, cum de exemplu il vedeti pe gabi.

     Asa ca mersi de raport, Sanitaru, da’ nu ma intere nik de pe 30-0, tu ai mult timp sa cauti nestemate pe-acolo, eu nu, bigger fish to fry.

    • nobody

     CG, da’ stiu ca ai mult timp liber, daca stai sa ne numeri si sa scrii posturi atat de lungi despre oameni complet neinteresanţi. Ţi-e dor de noi, este? 🙂

     PS Suntem chit, eu o „prelucrez” pe Mery, tu il tolerezi pe troll-ul prefect. Cum le spuneai tu? Aa, da, „fecaloizi”. Acum iti sunt buni prieteni 🙂

     • Doctor Z

      Aaa, ce onoare, domnu’ Nimenea, ati scapat prin gard, poate nu stiti regulile de baza cind veniti la Doctor, intii te scuzi preventiv si apoi vorbesti despre tenis, ca sa punem prognosticul. Daca e ceva meserie, welcome, iti oferim o rezerva speciala, cu hiperbarica, cu tot ce vrei, daca nu, iti tiparim pe Mapquest coordonatele Fazanariei, thx a lot for understanding and gud luck.
      (hai Simona)

     • nobody

      Pai daca tu mai sari pârleazul, am zis sa va intorc vizita 🙂

     • Doctor Z

      Multumim, multumim, dar eu zic ca s-a vazut ca esti aici, niciun fazan n-a mai scris acolo de 10 minute si noul articol are 5 comentarii din care 20% sunt ale mele 🙂
      Nu-i lasa la greu, Hai Simona!

     • CG

      Nu esti nici primul si cu siguranta nici ultimul printre cei care imi cantaresc timpul liber. Te asigur insa ca n-am consumat mai mult de 30 de secunde sa va fac recensamantul la like-uri. In ce priveste „”oamenii complet neinteresanti”, inteleg ca vrei sa te alinti un pic, plus o spoiala de falsa smerenie, asa cum face cinste unui personaj ubicuu din jungla netului care nu uita sa anunte din cand in cand pe toata lumea ca e ruda cu Big Brother… ma rog, cu un organ de represiune mai putin erect:).

      Nu stiu daca te dezamagesc sau te fericesc, sa stii ca nu mi-e dor de voi. Dintr-un motiv foarte simplu: nu trece zi fara sa va citesc, chiar si pe sarite, asa ca nu cred ca-mi scapa mare lucru din off-topicul vostru. Evident, sunt totusi selectiv, in topul preferintelor raman Ergo Sum si Gelmin, nu pot sa ma imprastii chiar in ultimul hal spre toti sclavii haleptarzi:)))!

      Cu Mery gresiti profund, si tu si cei doi sus-numiti. Dar n-o sa-i fiu tocmai eu avocat acum.

      In privinta „suportarii” si „prieteniilor”, eu zic ca nu-i bine sa intretinem confuzii aici. „Fecaloizi” erau aia de pe Prosport si Digi, intre ei si Cristi e o diferenta enorma, pe care n-o sa stau sa ti-o deslusesc acum. Poate si pentru faptul ca daca nu te-ai prins singur, atunci e ori inutil, ori tardiv sa mai vin eu cu argumente. E si o inadecvare terminologica aici, Cristi, oricat de simpatic mi-ar fi el in nebunia lui tenisofila, nu se califica (inca!) la categoria „PRIETENI BUNI”. Eu nu am mai mult de 3-4 astfel de specimene in repertoar, sunt oameni pentru care mi-as da viata si ei si-ar da viata pentru mine, fara sa stam prea mult pe ganduri. Sunt oameni alaturi de care m-am testat in SITUATII LIMITA CONCRETE, care insa nu apar in spatiul virtual…deci nici despre asta nu voi face prea multa vorbire acum si aici, ca nu e cazul.

      Hait, s-au dus ca vantul cele 10 minute pe care mi le stabilisem ca sa-ti dau lamuriri. Sper ca n-o sa-mi zici acum ca nu le-ai meritat;)!

     • nobody

      Nu stiu daca mai tolereaza bunul doctor discutia noastra pe teme care nu sunt tocmai tenisistice, dar am niste nedumeriri si ma risc sa le scriu aici 🙂

      1) Nu inteleg ce-i cu BigBrother, n-am incalcat viata privata a nimanui, spre deosebire de unii din „prietenii” tai. Am salvat niste capturi de ecran a unor comentarii postate pe website-uri publice. In cel mai rau caz, e posibil sa fi tras niste concluzii eronate pe baza lor, dar momentan nu s-a confirmat ca sunt gresite concluziile. Mi-ai promis ca o sa-mi dai si interpretarea ta referitoare la acele capturi, dar pana acum n-am primit nimic.

      De asemenea, faptul ca ne „urmaresti” in tacere activitatea de pe 30-0 te califica si pe tine la aceasta onoare, de a fi fi Big Brother 🙂

      2) Pentru marea majoritate a comentatorilor tenisul este un simplu hobby de urmarit la TV, ce chibiţăm noi pe in legatura cu tenisul sau pe langa tenis, nu cred ca e cazul sa fie luat prea in serios. Pe mine in mod sigur nu e cazul sa ma iei in serios.

      3) Cand ma „alint” si sesizezi o falsa modestie, nu o lua ad-literam, cel mai probabil e o ironie sau auto-ironie. Nu de alta, dar sunt in individ vanitos si nu m-as autocaracteriza ca fiind un tip modest 🙂

      4) N-am inteles in ce sens gresim cu Mery, eu doar eram amuzat de schimbarea radicala pe care a suferit-o. N-am zis ca e bine sau e rau, e dreptul fiecaruia sa se schimbe in ce mod doreşte. Dar asta nu ma opreste s-o „înţep” ori de cate ori am ocazia. Si tu suferi de acest pacat, al placerii de a baga băţul prin gard, asa ca sigur ma intelegi 🙂

      Probabil mai sunt si altele, dar, cum zis, eu nu iau nimic in serios nimic din toate astea, ceea ce-ti urez si tie 🙂

     • Doctor Z

      Ma simt ca Whoopi Golberg, in Ghost.
      keep going, azi sunt amabil 🙂

     • Doctor Z

      ‘Evident, sunt totusi selectiv, in topul preferintelor raman Ergo Sum si Gelmin’
      Nu poti sa faci ceva pe gusturile omului dar nici constipat nu poti sa ramii..

 • Doctor Z

  Sa adaug ceva despre articol. Bineinteles ca e dificil ca America sa mai repete performanta anilor ’80-’90, cind au dominat clar, si bineinteles ca un numar mai mare de zece in primii o suta nu e realist, fiindca tenis se intimpla peste tot in lumea asta, in special in Franta, Spania,Rusia, Germania, UK, Argentina, Brazilia, Canada, si altele. I get it. Dar in clipa in care din astia 10 care ii ai, ca surpriza, ii ai si acum, ei sunt Isner (non-USTA), Sock (cel mai bun in liceu), Johnson (non-USTA), Young (fosila), Kudla (challanger), Ram (fosila), Querrey (fosila), Krajcheck (non-USTA) atunci avem o problema, selectia lasa de dorit si aici USTA ar trebui sa-si asume raspunderea, dar cum nimeni nu plateste cu capul acolo, va fi business as usual, sa asteptam sa pice si generatia de exceptie a lui Fritz, na ca l-am fericit pe Nelu, mai bine nu spuneam prognosticul asta 🙂

 • Doctor Z

  OK, si acum, la Doctor a venit Maestrul. I smell trouble…Ce avem? Menisc rupt. Piece of cake, ni-l rupem Simbata, ne Doare Duminica,il Operam Luni, Marti incepem recuperarea si Miercuri bagam PR-ul pe post ca totul e sub control. Oare?? Fiindca eu recunosc, m-am operat la 40 de ani si bineinteles nu mai sunt in my prime, si operatia a reusit, si sunt refacut, hai sa zicem 90% dupa fix 3 ani. Da, nu mi-am rupt doar meniscul, ci si ligamentele incrucisate, deci discutam de o operatie care necesita o refacere mai indelungata, m-au umplut de suruburi. Bun. Dar am la job un baiat de 30 de ani, de fapt cred ca are vreo 26, e maratonist, subtirel, exact ca el, si s-a operat si el, doar de menisc. Operatia dureaza jumatate de ora, si esti externat in aceeasi zi. Insa sa ma scuze Maestrul, insa pe baiatul asta l-am vazut in cirje cam o luna, si apoi a facut physical therapy citeva luni. E drept ca dupa mai putin de un an era ca nou, si s-a apucat din nou de fugit (ma rog, alergat, asa suntem noi, iubitorii de tenis, rautaciosi cu sportururile unidimensionale 🙂

  Asa…Si vine Maestrul si ne baga vrajeala ca el lipseste doar o luna, deci sa inteleg ca-l vedem la IW… Si antrenat, si gata macar de sferturi, hai sa fiu amabil.

  Hai Maestre, ca unul din noi doi o arde in SF. Pun o suta de dolari pentru doar o bere celui care se baga primul la pariu ca pe Fed il vom vedea la…Halle de acum (apropo, prognosticul acolo nu mai e 1, ca sa fie…2 la SW19 🙂

  • CG

   Ok, iti dau eu berea aia daca reapare abia la Halle. Daca apare mai devreme, donez cei 100 de coco lui Andrei, cred ca acopera vreo 40 de minute din ora de antrenament cu Steve. Apropo, zi-ne si noua care-i antrenorul pe care l-ai „concediat”? (ca mi-a placut termenul folosit, e drastic si barbatesc, cum iti place tie)

   • Doctor Z

    il stii, ai amnezie.

 • Gabi
  • CG

   Iti multumesc pentru link-uri, oricand sunt binevenite astfel de opinii, de la insideri. Sa nu uitam insa sa precizam ca titlul „Cum sa produci campioni” are totusi in coada, in originalul din engleza, (cel putin!) un semn de intrebare.

   Ce am extras eu din acest articol este ca David Mullins este adeptul „sportului de masa”, unde accentul ar trebui sa cada pe valorizarea antrenorilor formativi si mai putin – spre deloc! – pe cei care ‘exploateaza’ sportivi gata formati. Deasemenea, investitita federatiilor nationale trebuie sa se indrepte spre masa mare de copii, nu spre finantarea „elitelor” de performeri, acestia trebuind sa faca ei insisi dovada rezistentei pe Cale, pe principiul „de-aia sunt in varf, ca au gasit solutii”. Iar suportul financiar ar trebui sa vina de zona de business.

   Aici vad o contradictie cu ce spune Cristi, el afirmand ca federatiile trebuie sa DECIDA ele care sunt varfurile de performanta ale fiecarei generatii si sa le sprijine selectiv/discretionar. Cu Cristi insa problema e insa alta: care sunt criteriile pe baza carora sa decidem cine merita sa fie sponsorizat/sprijinit si cine nu! El exclude apriori criteriul REZULTATELOR. argumentul lui suprem fiind de fapt chiar marota personala (pe care eu insa n-o consider corecta): INVERSAREA RANKINGURILOR. Adica el propune sa lasam deoparte rezultatele (un apanaj al ‘tenishului’, zice el) si sa ne concentram pe aptitudini si abilitati, adica pe „talent”.

   Acuma, Mullins semnaleaza o alta coordonata caracteristica marilor campioni: „mindset and collection of necessary life lessons” care il teleporteaza pe un sportiv in varful ierarhiei. Adica MENTALUL. Cum poti insa sa evaluezi mentalul unui junior, in asa fel incat sa fii sigur ca pui „the right eggs in the right basket”!?

   Pe scurt, pentru „marea performanta” (adica pentru faurirea de CAMPIONI) Mullins propune o cat mai larga baza asistata financiar si logistic si un varf lasat sa se configureze prin ‘selectie naturala’. Cristi propune o baza mult mai ingusta si mai modest finantata si un top selectiv desemnat (pe ce criterii!?) care sa absoarba grosul finantarii institutionale.

   • Gabi

    Daca am fi in agreement cu Cristi n-ar mai fi dezbatere 🙂
    Tu esti de ceva vreme in junior tennis – cum vezi lucrurile?

    • CG

     Eu inca studiez problema, mai interesant ar fi fost punctul de vedere al lui Nelu, el e toba de regulamente si a studiat si cazurile specifice din alte tari. Dar mi-e greu sa cred ca se va apuca sa detalieze aici, a avut grija Cristi sa-l antagonizeze destul, chit ca-l mai premiaza pe Nini din cand in cand;)…

     • Doctor Z

      Pai daca nu-l antagonizam inca mai visa la profesionism, si acum viseaza dar doar reponsabil, sper sa-mi multumeasca…cindva 🙂

     • Gabi

      Frumoasa eschiva 🙂

     • Doctor Z

      Nu stii spilul cu Aligatorul, el isi face teoriile in functie de afinitati. De ex. fiindca e prieten cu Nelu (si eu sunt, dar mai hard core 🙂 el trebuie sa-si construiasca modelele in jurul tenishului. Dilema lui e ca Fatima joca tenis, da, de ala stelar, ca Andrei, deci el trebuie sa fie ipocrit. Pe de o parte nu are incotro, crede in zei dintr-astia, Fed, Fatima, Andrei, Danilovic, dar pe de alta parte crede in tenishmeni metamorfozati (adica spera ca vor iesi tenismeni), de exemplu, incepe cu Filip si apoi il baga pe Nini in ecuatie, desi astia doi n-au nimic in comun decit inversarea rankingurilor dintre ei ( aici si Cretu a patit la fel, ciuca batailor era acum vreo doi ani cind il napadeau tenishmenii).
      Cred ca adevarul e pe undeva la mijloc, si pun pariu ca toti trei muschetarii, adica Doctorul, Aligatorul si cu Melcul, suntem pe aceeasi lungime de unda, ne place Marta 🙂

   • Doctor Z

    Well, lucrurile sunt simple, exact fiindca rezultatele au facut selectia la USTA de aia si sunt unde sunt, adica nicaieri. Unde sunt toti sponsorizatii de USTA din ultimii 15 ani? Aud? Prostia e abisala aici. La 12 ani, unul frecat pe teren in cultul pusherelii, si financiar sustinut de taticu, care de obicei e mai jihadist asa…guess what, se cocotza sus in Top 20 US, cum e Nanda de exemplu, sau Grant sau Han si de acolo…the sky is the limit, adica toti ochii (de fazan) de la Federatie sunt pe el, si i se vor oferi tot felul de gratuitati, inclusiv acces gratuit la kkdemiile lor din Boca sau NY. In timpul asta, oameni normali la cap, isi vad de treaba in judete, participa doar la turneele regionale, unde competitia e la fel de acerba, ca snt 5000 de jucatori pe regiune. Obiectivul lor, din lipsa de efervescenta USTA, mentori, etc. nu poate fi decit scoala prin tenis, nici vorba de profesionism. Citi copii nu au fost si nu vor fi fost ratati de catre parinti inconstienti pe altarul tenisului ca prototip la fabrica de Vise? Atita vreme cit eu am identificat cel putin 5 jucatori exceptionali in Midwest carora li s-a trintit usa in nas te rog frumos sa nu-mi spui mie de rezultate ca criteriu de selectie. Daca citeai cu atentie linkul pus de mine, ai fi aflat istoria lui Spencer Papa, jucator de perspectiva, scos din carti de USTA la 17 ani, asta intr-o era in care pina la 25 ani, cu mici exceptii, esti un NIMENEA!
    Lasa-ne cu vrajeala asta cu rezultatele, nu ma face sa cred ca tu esti chiar fazan in tennis developement!

 • Doctor Z

  Baieti, incepe circul la Fazani, luati un scaun cu rotile si urmariti 🙂

  • CG

   N-a disparut deloc din peisaj, vad un mesaj de-al lui postat acum 20 de minute in care iti sugereaza sa studiezi un link din Alberta (mie-mi arata „unavailable”), asa ca lupta e departe de a fi castigata de tine prin neprezentare.

   Gata, ma duc la baie si pe urma la somn, sper cand ma trezesc dimineata sa nu gasesc sange pe bloguri. Incercati si voi sa fiti parinti responsabili si nu va bateti folosind copiii, precum tigancile;)!

   • Doctor Z

    Vorbeste numai prostii si tu pui botul, ca esti si tu un fel de Fazan, asa, ca in District9…
    Aleau au intrat la Harvard pe baza de tenis, normal, altfel nu inteleg cum poate exista o asemenea discutie? Adica ce faci cu bani ca sa intri la Harvard. O plua, iti spun eu. aaa, ca Federatia a bagat suficient tenis cit sa o ia aia de la harvard, ok, dar sper ca nu contabilizam si ajutorul asta, ca e penibil de-acum.

    • CG

     Eu nu mi-am dat cu parerea pe fondul problemei, ca habar n-am, n-am reusit nici sa deschid link-ul, eram insa curios cum va evolua ‘dezbaterea’. Vad insa ca ti s-a flescait instant, nu ai produs nicio replica mai de Doamne ajuta acolo, in spetza respectiva. Poate ca n-ai argumente, ma gandesc:)…

     • Doctor Z

      Pai eu nu scriu acolo decit ce vreau eu, nu ce vrea el. Nu mai lungesc pelteaua. Omul e un filfizon cu aere de om important, el trebuia sa fie Nobody 🙂

     • less is more

      Putini stiu ca ErgoSum (deci care este) nu e de fapt o persoana reala, ci un bot de internet produs de facebook in cooperare cu un hash de latina vulgara.

      Este vorba despre papuasii de pe insula X?

      Botul (deci) care este va aduce citate de pe wiki fals autoironietzsche in care demonstreaza ca X e de fapt Y si Y este W, iar W tocmai a stat acum 5 secunde in desaga cu carti fundamentale, brand ErgoSum. Autocentrat mereu si mereu, simulind autoironia, cel care deci este confunda lumea, 30-0, tenisul, etc. cu propria lui oglinda. Pe care a vrut-o in academie si a uitat-o printre forumisti.

      Este vorba despre Federer?

      Botul (deci) care este va livra imediat o colectie interminabila de truisme schioape asezonate cu citate din misticii elvetieni pe care i-a audiat in tren. De pe tableta, desigur. … si asta – in timp ce se conversa cu marele Shumudica de pe prosport (nu e un banc, este cruda realitate si, din pacate, o afinitate subtila si paradoxala; ce abis cerebral poti sa ai, ca sa stai fie si 5 minute de vorba cu „regele” respectului fetid …). Lumea treizecista, naiva si frivola, l-a iertat. Cine nu are nevoie de un bufon bun la toate si care, mai ales, este?

      Este vorba despre intreg Universul?

      Botul (deci) care este va arata ca este vorba despre el. Incapabil sa se distanteze de el insusi – in timp ce predica renuntarea la obsesii si dreapta cuviinta -, se aseamana cu o gaura neagra care inghite totul: hahaielile infinite ale Balcanilor, Germania – cu siguranta, si toate celelalte, vietuitoare sau nu.

      O galagie ubicua, obositoare si fara stil care se gindeste mereu la sine. Si care vorbeste cu sine. Deci exista …

     • CG

      Incitant mesaj, de mult nu m-am mai simtit tentat sa urmaresc, fie si succint, istoricul postarilor cuiva. Hmmm, Gracian…

      …deocamdata nu simt nevoia sa dau vreo replica dar…mi-ai captat atentia, de asta poti fi sigur;). Un singur lucru as vrea totusi sa spun: nu ma intereseaza neaparat ErgoSum, omul din spatele nick-ului imi pare insa foarte real, cu problemele si intrebarile lui, cu incercarile (unele foarte grele) care i s-au dat si ale caror sensuri nu le desluseste intotdeauna. Si cu o lectie de viata pe care trebuie sa o parcurga. Dar cine nu e in situatia asta:)!? Netul…nu stiu daca este neaparat o oglinda…poate e un chewing-gum. E adevarat, foarte mult timp aloca ‘mestecatului’…eu imi aduc aminte cand, mic fiind, primeam cate o guma de mestecat de ‘afara’ si ma duceam in spatele blocului sa „o fac posta” cu prietenii de joaca. Cu cat ciunga era mai de calitate, cu atat rezista la mai multe ture de clefaiala.

      Si ca sa inchei totusi pe o nota mai destinsa, ce ma amuza cel mai tare este antipatia virulenta care s-a nascut intre acesti doi romanashi imigranti cu mancarime in ‘pix’, care-si pitesc ego-ul super-inflationat pe dupa nick-uri cu schepsis adolescentin:)))…

     • less is more

      Pe Gracian l-am descoperit intimplator. Intr-un … tren, in sudul Frantei. Cineva uitase o carte si m-a atras titlul. Multe ar fi de zis. Oracolul Manual, desi accesibil publicului valah (a fost tradus de 2 ori in romaneste) nu a lasat urme in tarisoara. Miorita nu rezoneaza la concizie. Vrea taraf cu lautari.

      Cind secretarul general al voiosiei tenishiste care produce trafic te-a mazilit – era dupa mesajul tau despre drama de la Colectiv, asta e o alta poveste – ErgoSum a fost printre putinii care ti-au luat apararea. Nu ca aveai nevoie. Asta mi-a placut. Devotamentul e o chestie … Poate ai sa explici cindva miza acelui mesaj. Discutia, departe de a fi neinteresanta, abia acum poate fi purtata. Am alta perspectiva decit tine, dar asta e o intimplare.

      … Omul real din spatele nick-ului si lectiile lui de viata. Nu il cunosc. Te cred ca e real. Mie, insa, mi-au placut intotdeauna cei/cele care sint egali/egale in toate manifestarile lor. Imi plac sofistii. Dar cei autentici.

      … Conflictul dintre „doctor” si „bufon” poate fi privit din multe perspective. Poate ca (nu) sint asemanatori deloc 🙂 Poate ca ar putea face schimb de nick-uri 🙂 Exista lucruri care li se pot reprosa ambilor. Nu intotdeauna il poti agreea pe oricare dintre ei in formele lui mai apasate. „Doctorul”, totusi, scrie des cu sens despre tenis. „Bufonul”, totusi, survoleaza cuvintele si expresiile fara sa spuna multe. Si, apropo, suferinta nu transforma neaparat. Pe unii ii face sa inteleaga. Pe altii – sa oboseasca lumea cu citate. ErgoSum are nevoie de tacere – iata-ma transformat in „doctor”. Vorbeste prea mult. „Doctorul” are nevoie sa scrie despre tenis. Iata-ma transformat in critic literar (meserie pe care o detest) …

      Ginduri bune.

     • Doctor Z

      In sfirsit cineva care mi-a simtit zbaterea…anume sa scriu despre tenis si sa nu ma sufoc in spam… Da, mersi prietene, ai un bilet la sw19 in 2020…

     • ErgoSum

      Este prima oara, si sper ca ultima, cand postez aici. Oricum nu cred ca acest comentariu o sa reziste ptea mult aici.

      Vroiam doar sa lamuresc unele mici aspecte:
      1) Ma bucura nespus (fara nici un fel de ironie) ca domnul care e din ce in ce mai putin dar de fapt tot mai mult are o parere proasta despre mine. M-ar deranja daca ar fi invers.
      2) Autoironia mea este cat se poate de reala. Numai cine poate rade de el insusi o sa poata ironiza pe altii fara rautate.

      3) Domnul respectiv ar fi fost bun de politician. Sau securist. Sau amandoua. Pt ca spune jumatati de adevar care sunt mai mari decat o minciuna intreaga.
      Da, am „discutat” cu Shumudica pe prosport. Ce uita amicul sa mentioneze este ca in comparatie cu discutiile cu Shumudica discutiile cu Doctorul sunt chiar prietenoase. E drept, nici (macar) acolo nu am injurat. Desi Shumudica ar fi preferat asta fiind la mivelul lui.
      „Discutiile” pot fi gasite ca doar am contul public.
      4) Cei de pe 30-0 m-au „iertat”. Asta e savuroasa. Pt ce m-au iertat? Pt ironiile si sarcasmul la adresa lui Shumudica? Sau pt ca am incalcat avant la lettte contractul de exclusivitate cu 30-0? Dar bine ca m-au iertat.
      Apropo, diferenta majora intre Doctor si Shumudica este inteligenta care e categoric de partea Doctorului (sprre diferenta de el eu nu i-am contestat-o niciodata…altele insa da).
      Cei doi au insa si o mare asemanare: amandoi se cred detinatorii adevarului absolut si daca sunt contrazisi devin violenti.
      5) Linkul catre Alberta l-am postat de pe telefon. Asa ca nu am putut sa il copiez si l-am scris de mana. Se poate sa fi gresit o litera sau un punct. Dar daca dai cautare dupa cuvintele cheie il gasesti imediat. Cei de acolo sustin ca au ajutat 175 de juniori de top sa urmeze cursuri universitare la universitati de prestigiu.
      Evident ca Doctorul dupa ce a zis ca e exclus sa ii ajute cu cursuri universitare pt ca aia vor sa-i faca jucatori de tenis, odata pus in fata dovezilor (desi exemplul Alberta nu e singular) o da la intors cum face de obicei. Ca nu o semneze NICIODATA cu Halep si prezinta motivele iar apoi ca nu e full time. Desi 30 dr saptamani din 42 competitionale nu chiar „din cand in cand”…Capacitatea de a recunoaste cand ai gresit este inda o calitate nu prea des intalnita.
      6) Te rog sa nu mai discuti cu altii despre problemele mele personale pe care ti le-am impartasit intr-un anumit context si cu titlu personal. Iar atitudinea dublu luntrista nu iti sade bine.

      Cele bune

     • Doctor Z

      Doua chestii nu le suport: prostia si tupeul. Hai ca prostia e ok, toti suntem, more or less, dar ca sa realizezi asta trebuie sa aI un IQ destul de ridicat, dar tupeul? Nu, asta nu tolerez. Cahill NU e antrenor full time, nu ma intereseaza ce crede Simona sau Fazanii, se vede de pe Luna.

      Ok, fii atent aici. Pe site-ul meu nu se face spam, ai avut drept la replica, gata, we move on. Esti motivul ESENTIAL pentru care mi-am pierdut pofta de a scrie despre tenis pe 30-0. La mine pe site oricine e binevenit sa scrie. Insa, daca voi fi ingaduitor cu oricine sa scrie orice, ei bine cu tine nu sunt, vei scrie EXCLUSIV despre tenis sau nu vrei scrie deloc. Asta e culmea, am ajuns sa fiu comparat cu Sumudica, pervers, sa iasa Doctorul nasol, Isus e mic copil pe linga mine ca ti-am intins obrazul.

      Try one more time something similar, I dare you!

     • CG

      Agreez sistematizarea ta, asa incat o sa-ti raspund si eu tot pe puncte, helps me keep the focus;)!

      1) Sper sa fii suficient de tare incat sa nu te seduca doar osanalele facile, venite de la ‘sectantii’ de nisha. Less is more e un personagiu interesant, in locul tau as fi stimulat de o astfel de interactiune. Cat priveste „parerea proasta”, scuza-ma, cred ca se refera mai mult la ‘masca’ cu care relationezi cu noi si mai putin la esenta ta umana;)…

      2) „Autoironiile” astea sunt cu dus si intors, sunt vechi in bransa asa ca sper ca imi permiti o parere avizata:)! Sunt de acord cu ce ai scris (chiar Mario ne preda mot-a-mot lectia asta acum vreo 20 de ani, intr-o sala de Yoga), doar ca proba veritatii – scuze pt limbaj avocatesc! – se face cand esti TU INSUTI supus ironiilor celorlalti. Abia de acolo incepe sa rodeasca samantza smereniei…in caz ca a picat pe pamant bun;)!

      3) A fi in dialog – fie si de pe pozitii adverse – cu un ‘shumudic’, te expune inevitabil unui risc major de contagiere, INDIFERENT de ambalajul comunicarii. Indraznesc sa cred ca ASTA l-a determinat pe Less in More sa scrie ce a scris.

      4) Ma mir sincer ca poti face o greseala de evaluare atat de mare. Deci tu zici ca Doctor Z si Shumudica seamana in CREDINTA lor ca detin adevarul absolut iar violenta este reactia lor nediferentiata la faptul ca sunt contrazisi. Da-mi voie sa cred ca Shumudica n-are NICIO credinta. Scopul lui este exclusiv sa incite, exploatand la maxim adictia fiintei umane la josnicie.

      5) Referitor la cazul Albaerta (si la altele similare) eu inca sper sa aveti o dezbatere pe fond, ca niste oameni mari ce sunteti, cu argumentele la voi. Pun aici link-ul corect, ca sa nu mai fie probleme: http://alberta.tenniscanada.com/universitycollege-tennis . Sunt de acord cu ce ai scris aici: „capacitatea de a recunoaste cand ai gresit este insa o calitate nu prea des intalnita”, valabil insa pentru noi toti!

      6) N-am intrat in detalii. Am pomenit generic de ele in contextul in care va pusesem in contact si chiar speram ca voi doi, persoane altminteri inteligente, veti gasi un mod de coabitare. Aici cred si ca Doctoru’ e putin invidios pe tine, tu stapanesti mult mai bine acuzativul decat el, parerea mea este ca daca ai baga citatele din diversi clasici cu mai putina emfaza si frecventa, o sa-i lasi si lui ceva mai mult loc de intors carutza in ograda.

      Cele bune si tie, succes in Fazanarie si, nu uita, eu agreez spectacolul de buna calitate, jucat de actori cu o aura interioara mai consistenta decat cea exterioara, motiv pentru care intre Florin Piersic si Anthony Hopkins voi vota intotdeauna cu ultimul;)…

     • Doctor Z

      De pus in rama!

 • Doctor Z

  OK, revenim acuma la Mestrul nostru drag cu o rectificare pentru Aligator. Nu Halle, ci RG, uitasem ca el sare sezonul de zgura dar vine la Paris direct sa-i ia trofeul lui Djokovic 🙂
  Azi am stat de vorba cu doi tineri de la mine care s-au operat de menisc, ambii sportivi, unul alergator, altul hocheist. Hocheistul cica in 2 luni era pe picioare, alergatorul a fost in 6, dar cica la el, operatia a presupus niste copci.
  OK, dar pe mine ma rod urmatoarele intrebari. Intii, daca s-a accidentat Simbata, piciorul s-a umflat, ca altfel nici nu-si dadea seama, nu? OK, dar atunci cind e umflat, esti ti trimis acasa, sa te desumfli, macar vreo doua saptamini, dupa care discuti despre operatie. Asta ca se face RMN, si trebuie sa arate corespunzator, adica doctorii sa stie exact daca e ceva de cusut sau numai de polizat, foarte probabil ca la Fed nu e nimic rupt, ca doar nu l-o fi placat Mirka in parc 🙂 Bun, continuam. Sa zicem ca el, extraterestru fiind, nu s-o fi umflat, sau o fi dat comanda sa se desumfle si sa se opereze ( e posibil ca el sa fi facut asta si de ambitie, ca nimic nu-l ingrozeste mai tare decit sa stea acasa sa citeasca povesti 🙂 OK, deci el e operat. Proaspat. Acuma, pacatele mele, sa nu-mi spuna vreun Doctor de oameni ca el incepe in weekend antrenamentele, ca ar fi prea groasa. Sa zicem ca se reface fix o luna, asta este, e Superman. Pai asta inseamna ca el reia antrenamentele in 3 Martie. Vai ce pacat, ca pe 10 incepe IW. Ce sa inteleg, ca joaca sotron in avion? Pai el pe 7, cel mai tirziu, trebuie sa fie in America. Deci e clar ca daca va juca, el va juca neantrenat. Deci merge la trosneala, probabil ca abandoneaza in turul unu sau doi. Daca ajunge in turul doi. OK, si acum ajungem la partea cool. din cite stiu eu Maestrul nu serveste Miami. Let’s do teh math. El pina la Paris nu ar avea decit turneul de la Indian Wells, unde s-ar duce degeaba.
  Hai ca-i cusuta cu ata alba, cred ca ipohondru, doctorii l-au adormit, l-au dat cu iod, l-au zgiriiat nitel, si apoi i-au spus ca cica l-au operat…dar fiindca el e GOAT se sudeaza instantaneu 🙂

  • Andrej

   Si eu banuiesc ca va sari peste Indian Wells, chiar daca recuperarea va merge conform planului. E prea din scurt, si nici nu cred ca e tocmai ideal sa revii pe hard dupa o asemenea accidentare, zgura e mai friendly.
   Dar eu banuiesc ca va juca ori vreun masters pe zgura ori va mai da o tura la Istanbul, mai ia omul niste bani, si are niste meciuri mai usoare sa isi intre in ritm.

   • Doctor Z

    OK, atunci am sa-l pun pe Aligator sa-ti dea tie berea, sa-l vad daca-si rupe de la gura 🙂
    Acum ca s-a schimbat peisajul si eu cred ca el va juca macar un Master, asta daca nu cumva are vreun plan sa-l abordeze pe Djoko in sferturi, sa-i dea leprica cum numai el poate daca nu-s Grand Slamuri 🙂

    • CG

     Moncher, Halle e pe iarba, adica vine DUPA Roland Garros. Asa ca daca joaca ceva pe zgura inainte de Halle inseamna ca am castigat…ce bere sa-i dau lui Andrej!? Poate asa, ca mi-e sympa:)))!

     • Doctor Z

      Lasa, ca uite, reformulam pariul, e simplu, Fed nici vorba sa vina in America, merge?

     • CG

      America pre-RG sau America post-W?

      Intreb, asa, intr-o doara…ca cu tine trebuie sa fiu atent la nuantze:)!

     • Doctor Z

      IW din Martie, sau uite, ma arunc si mai tare, ca-l cred in stare de orice nebunie, dar doctorii il vor opri, nici Miami.

 • Gabi

  Am gasit un site interesant legat de dezvoltarea pe termen lung al sportivului:
  http://canadiansportforlife.ca/learn-about-canadian-sport-life/ltad-stages

  • Doctor Z

   Super materialul. Uite aici Etapele dupa Nelu comparat cu cele din material, cu care sunte de acord 100%:

   1) Nimic (0-6 ani) vs Active Start
   2) Folbal (6-9 ani) vs FUNdamentals
   3) Introduction to Tenish (9-12 ani) vs Learn to Train
   4) Compete with Tenish (12-16) vs Train to Train
   5) Waste time in ITF (16-23) vs Train to Compete
   6) Go to school (19 ani +) vs Train to Win
   7) Povesti vinatorestoi despre cum ar fi putus sa fie….

   • Nelu

    te astept cu mare drag la punctul 7 sa ne impartasim reciproc amintirile

    • Doctor Z

     Adevarul este ca atunci o sa fie cool de tot. Il imbatam si pe Aligator pentru prima data 🙂

 • nobody

  Uite, ca sa nu ziceti ca stim doar sa facem doar offtopic, am o curiozitate: cum se explica ca un jucator ca Brown nu este nici macar in top 100? E creativ, ofensiv, are serviciu bun, deplasare etc, si totusi nu are nici pe departe performantele lui Monfils (ca sa-l compar cu unul pe care il putem considera „circar”). Ce-i lipseste?

  • CG

   Parca ziceai ca nu trebuie sa te luam in serios. Daca incepeai cu „Sunt nou aici, vreau sa pun si eu o intrebare” atunci poate cotizam si noi cu „Respect, nobody!”

   Asa ca lasa lucrurile sa evolueze de la sine, nu ne pune in dificultate din prima, lasa-ne si pe noi sa ascultam vreo 2-3 zile „I shot the sheriff”, poate ne ajuta sa-ti dam un raspuns mai inspirat…

   • nobody

    Pai nu e graba, avem timp sa discutam si dupa ce Dustin castiga turneul 🙂 Si nu tin neaparat sa obtin un raspuns serios si definitiv, ca banuiesc ca nimeni nu stie cu precizie de ce un jucator ca Dustin nu e in top 100, poate nici el insusi. Dar putem sa ne dam cu presupusul de dragul discutiei 🙂

  • Doctor Z

   Uite, sa-ti arat ca pe mine ma inmoi rapid daca esti serios, si vrei tenis. Intelegi?

   Brown vs Monfils? Nu se pot compara. Monf e bread and butter tennis plus show bonus, jamaicanul e invers, ‘ we don’t have problems, we have situations’. Daca nu ajungeam anul trecut in Jamaica poate nu-l intelegeam. Natia lor e de oameni (prea) relaxati si veseli. La ei nu exista, in tenis, idea de constructie a punctului. Totul e aproximativ, si, nu l-am vazut la Cincy, dar eu pun pariu ca el se antreneaza exact asa cum joaca, adica la oha. El nu poate tine mai mult de 3 mingi in teren, iar adversarii stiu asta, si pur si simplu tin 4, ca-s toti profesionisti. Daca isi baga mintile in cap, intr-un an asta poate fi fara probleme in Top 50, si poate juca orice turneu vrea, si sa faca un milion pe an,dar ii trebuie un efort de vointa pe care eu nu l-am vazut decit la echipajul de bob al Jamaicei la Soci, cind au ajuns la final cu cinci minute intirziere 🙂

   • nobody

    Well, acum inteleg un pic mai bine ce am vazut pe teren 🙂 Chiar ma uitam la el cand pierdea puncte si nu schiţa niciun gest, si el nu-i Raonic sa poata afişa poker-face, mai mult se agita antrenorul. Probabil pur si simplu e prea relaxat. Sa vedem ce face pana la urma Montpellier, am inteles ca nu a ajuns niciodata atat de departe intr-un turneu ATP (ca si Millman, pe care l-am urmarit atent zilele astea). De Millman ce zici, merita sa-mi bat capul cu el? Afiseaza un joc bun, agresiv cand trebuie, lovituri lungi si precise, alearga dupa mingi, nu le asteapta sa vina la el. Nici serviciul nu e foarte rau. Si totusi isi iroseste viaţa prin Challenger-uri.

    • Doctor Z

     nu l-am vazut pe milman, pune-mi un clip cu el.

 • Doctor Z

  Mi-a placut la Fazani cum logicareau ei ca ce bine e ca Simona joaca primul meci. Cine sa le spuna ca asta e un avantaj cind vii de pe cai mari, nu de pe ponei 🙂

  Oricum, Hai Simona, ii recomand sa joace dublu mixt cu Federer, confidence builder 🙂

  • CG

   Batrane, se vede treaba ca tenishul bate tenisul si peste U18, Monicutza a batut-o pe Kvitova. Sau, in traducere libera: WTA SUCKS:)))!

   • Nelu

    Monica a jucat maxim. S-a daruit 100% pe teren, a interactionat cu publicul spre deosebire de Simona iar sliceul ei a muscat din suprafata minge dupa minge dar si din psihicul Kvitovei. Era fain sa vezi pe chipul cehoaicei frustrarea, avea in unele momente un zambet sadic, cred ca ar fi sarit la jugulara ei daca nu era fileul 🙂

    Bravo Monica, azi am primit inca o data confirmarea de ce se poate la fete mult mai usor ca la baieti

    • Doctor Z

     Adevarul ca ai sa ramii in istorie cu suportul neabatut al tenishului 🙂

    • Lawrence

     Monica are un tenis inestetic. Nu mi-a placut niciodata sa vizionez meciurile ei, ci, doar asa cu titlu de curiozitate a tenisului, ceea ce de altfel ii atrage si pe cei din strainatate, ce uneori o privesc ca pe o ciudatenie.

     Asta, bineinteles ca nu are nici o legatura cu meritul ei. Este imposibil sa nu ma bucure faptul ca a castigat. Chiar daca spiritul patriotic nu ma caracterizeaza prea mult, totusi sunt roman si apreciez succesul ei.

     Dar eu, spre deosebire de altii, nu m-am apropiat de tenis datorita victoriilor aduse de Ilie Nastase, Andrei Pavel, Simona, sau altii, ci mai degraba, datorita tenisului frumos pe care l-au jucat deseori, Ilie Nastase, Federer, Nadal, Pete Sampras, etc, etc. Bineinteles ca exista o legatura stransa intre tenisul de calitate si rezultate, dar nu este si cazul Monicai, din pacate.

 • Doctor Z

  Zverev, un frate geaman de-al lui Andrei… Chiar ieri am fost la sala, si lucram la anumite sabloane de atac, fh cross, fh inside-out and volley. Insa el vrea mingi cum ii plac lui, tari, iar eu ii dau fisiite, ca scuza-ma, degeaba stii tu tenis daca nu stii sa bati tenishmeni. Cam asta a patit Zverev. Ati vazut tiebreak-ul? Jucat excelent, insa la ultima minge, Mathieu i-a pus spin mai scurt, nu mult, suficient sa-i coboare mingea putin mingea lui Zverev, pina in banda. Au astia in ATP o lene in ei cind e vorba de miscat in fatza…

 • Doctor Z

  ma uit cu andrei la meciul lui Brown si Andrei nu intelege cum de-i explic anumite puncte dinainte. De ex. la primul ghem, ultimul punct, 40-30 Gasquet, jamaicanul sigur uitase scorul, ca a pocnit-o din prima, ma asteptam, cred ca e chestie de IQ la Brown..

 • Doctor Z

  Urmariti cu atentie cind da aut jamaicanul unde se duc mingile, tre sa fii nebun sa dai bani sa fii in primul rind 🙂

 • Doctor Z

  Adevarul e ca eu sunt pe jos de ris cu jamaicanul asta… Cred ca o sa-l bata pe Gasquet…

 • Doctor Z

  Gasquet a pus batista pe tambal, cu 4 winners intr-un ghem, e 6-1 Brown!

 • Doctor Z

  ‘He’s toying with the world #10’ – comentatorii sunt socati!

 • Doctor Z

  Numai Brown poate pierde un punct cu doua smashuri consecutive…

 • Doctor Z

  Punctul lui Brown la 4-5 si 0-15, cind comentatorul, eronat, l-a identificat ca ‘shank’ a fost o lovitura pe care nici Federer nu e in stare s-o execute.

 • Doctor Z

  Gata, i-a scos Richie vrajeala din capul lui Brown cum ca ar juca tenis. Frumos ar mai fi tenisul asta utopic, bazat pe pocneala. Baiatul asta jamaican e un talent iesit din comun, de un atleticism superior pina si marelui Djokovic. Insa el are nevoie de un psiholog, ca sa nu spun psihiatru. Ce sa-i spuna psihologul? Ca in tenis este vorba de momentum. Da, poti sa faci de ris orice jucator de Top 10, chiar des, insa va fi ocazional, ca nu poti tine ritmul asta infernal mai mult de-o ora, spinul adversarului te va vlagui. OK, acuma n-ar fi rau sa faci un experiment, lumea te adora, si antreneaza-te sa-ti cresti stamina, rezistenta, si cine stie, poate vei revolutiona tenisul. Insa pina atunci lasa-ne, nu poti sa faci bani trecind prin brinza de adversari cu simtul muncii, in tenis nu exista Do’t worry, be happy, decit dupa ce ti-ai plasat 5 milioane in cont.

  • Ella

   am vazut meciul ala live! mi s-a parut ireal Brown 40 minute: o dreapta care pur si simplu exploda liniar in terenul advers; am avut senzatia ca se distreaza cu Gasquet! A facut niste punste direct din retur – o bijuterie! Si serviciu cand intra la linie sau la T sau in lateral Gasquet nici nu avea timp sa clipeasca.
   Dar dupa 40 minute parca l-a scos cineva din priza! Mi s-a parut suspect sincer cum nu mai poti sa joci dintr-o data…..cred ca mai avea nevoie de maxin 10 minute sa incheie meciul!
   Nu stiu daca capul sau fizicul e problema dar cred ca intr-o zi de gratie poate bate realmente pe oricine.

   • Doctor Z

    Sarut mina si mai poftiti, dvs. puteti scrie orice, promiss 🙂
    Da, Brown e capabil de surprize mari, eu ma intreb cit tenis o fi stiind antrenoruil acela, mi se pare mult mai usor sa faci tenismen din Brown, decit dintr-unul caruia ii e frica sa dea in minge.

    • Ella

     stai linistit. nu scriu chiar orice. promiss 🙂
     dar chiar am fost uluita de Brown. alaturi de intreaga sala care realmente l-a ovationat la sfarsit.

   • CG

    Hai ca l-ai sedus pe Doctor daca iti face deja atatea concesii, i-ai aratat doar un pic cucuveaua printre capsuni si s-a topit de tot;)…

    • Ella

     era in toane bune 😉

    • Doctor Z

     Te legi de oaspetii mei, te legi de mine. Focalizeaza-te pe ergosum 🙂

 • Doctor Z

  Oare ce-i mai poate consola pe fazani, daca ii vad prea plinsi si stresati asta este, am sa fabric un articol siropos despre Simona, desi nici nu stiu ce ar mai fi de spus 🙂

 • Doctor Z

  Da, eu sunt mai mistocar asa, ca i-am dibuit pe Fazani, insa, cu privire la Simona, ca unul care am avut traiectoria ei, in domeniul meu, si angrenat intr-un proiect PROPRIU de inalta performanta, ESENTIAL eu cred asta:

  http://republica.ro/romanii-buni-de-ura-cate-ceva-despre-profilul-haterilorq-simonei-halep

 • Doctor Z

  ‘…invidia față de alți români care au reușit în condiții grele, prin sacrificiu și renunțări nici măcar nu mai este ascunsă. Pentru ca acești foarte mulți hateri nu o urăsc pentru că a pierdut, o urăsc pentru că, după ce a ajuns atât de sus, e în postura să piardă. Eșecurile ei sunt folosite ca alibi pentru exprimarea unor frustrări personale nesănătoase…’

  GENIAL, parca as fi scris eu!

  • CG

   Ok, o sa fac un efort suplimentar de acum incolo ca sa nu te confund cu d-ra Simona sau cu dl. Bizdadea…fii insa si tu sincer si spune daca numele domnului respectiv nu te face sa pacatuiesti macar cu gandul:)))…

   • Doctor Z

    Nu ma cunosti, eu habar n-am avut cine a scris articolul, nu ma intereseaza, important e ce era in articol.

    • CG

     Iarta-ma ca perceptia mea asupra articolului respectiv e intr-o nota un pic mai umoristica dar, nu pot altfel, stau si ma minunez cum un domn ziarist (filozof?) se straduie sa etnopsihanalizeze pe baza infrangerilor Simonei, captandu-ti astfel si tie like-urile:)!

     • Doctor Z

      E umoristic ca…te prinde bine, n-o mai da cotita…

     • CG

      Lasa-ma sa ma concentrez un pic pe replica lui Ergo Sum;)…

     • CG

      Cristi, nu fi copil:)! Invidia e la fel de departe de mine precum nevoia de a mi se ridica statuie. In viata asta nu sunt responsabil pentru NICIO parere a altora despre mine. Sunt responsabil pentru o SINGURA alegere, cea a persoanei alaturi de care am decis sa merg pe cale. Singura parere despre mine care conteaza este a ei. Atat! Restul like-urilor vin bonus…cat despre dislike-uri, flag-uri si banari, je m’en fiche:)))!

     • Lawrence

      Pacat ca nu poti sa spui cine-i persoana, sau poti? 😉

     • CG

      Nu e niciun secret, e sotia mea. Carmen-Ioana. Am si pus undeva o poza, unde era impreuna cu Fatima si Monfils.

     • Lawrence

      Am fost indus in eroare de faptul ca ai vorbit despre „Cale”. De obicei sotia este partener de viata. Partenerul pe „Cale” poate fi un maestru sau un prieten spiritual si se poate intinde pe mai multe vieti… cu conditia sa crezi in reincarnare! :))

     • CG

      Sunt situatii rarissime, cand sotia iti poate fi si partener de viata si de „Cale”. Eu am avut noroc chior aici:)!

     • Doctor Z

      Cel mai cool e ‘prin noi insine’, truste me 🙂
      Gata, no feedback, ca sa n-am ce sterge 🙂

     • Doctor Z

      Ma scuzi dar Aligatorul mai trebuie controlat din cind in cind. In locul lui nu m-as juca cu focul. Asta ca sa fie bine ca sa nu fie rau 🙂

     • Doctor Z

      Nu e vorba de invidie, e vorba de un efort colosal al Simonei sa ajunga unde a ajuns. Pe care tu nu l-ai comprehended/acceptat..

     • CG

      Eu zic ca esti in eroare aici. N-am nicio problema in a recunoaste „efortul colosal” al Simonei. O femeie care si-a taiat sanii pentru a-si continua cariera sportiva, cu toate posibilele repercusiuni nefaste asupra sanatatii ei, este chiar de admirat. Dealtfel sunt incredintat ca ea poate progresa intelectual si spiritual in continuare. Batalia cu ‘haterii’ e cea mai de pe urma preocupare a ei. De fapt asta ar trebui sa o ajute. Lupta adevarata are alte mize si se da in cu totul alta parte.

    • Andrej

     Daca ai afla ca l-a scris ErgoSum? 😛
     Joking. Dar mi se pare funny ca ati fost amandoi entuziasmati de el. 😀

     • CG

      Huuuuuuuuuuge like:)))!

     • Doctor Z

      n-avea cum sa scrie ala asa ceva, el e poet.

     • CG

      Sorry, Maestre, ErgoSum e IT-ist si e sef peste mai multi oameni decat esti tu…cel putin asa sustine el. Eu propun altceva, ca amandoi ziceti ca sunteti ingineri si le aveti p-astea cu stiintele exacte. Propun ca toate mesajele voastre sa fie decriptate cu ajutorul Algoritmului Viterbi, ia sa va vad, care are chef sa ma contrazica:)!

     • Doctor Z

      Dupa covrigii unora ( stii tu care) perlanul asta cu ergosumm sef peste nemti m-a distrus fizic de ris. Fiindca eu stiu cu ce se maninca ideea de management, si, bineinteles, idea de romanism, iti spun eu, n-au nimic in comun, din contra.

 • CG

  Am intrat un pic pe 30-0 sa vad care mai e pulsul Fazanariei in materie de tenis. Tocmai se dezbate aprig legea antifumat. Nu-i rau:)))!

  • Doctor Z

   Fain e ca unii fazani nu sunt de acord 🙂

   • Lawrence

    Eu zic sa-i lasati asa, m-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ca uneori am chef de cate o frecangeala de creier pe orice tema si variatiune si nu am gasit un alt loc mai bun. 😉

    • CG

     Pai tu ai cumva impresia ca ‘fazanii’ se vor schimba doar pentru ca Doctoru’ nu e de acord cu ei:)!? Stai linistit, enjoy the freak show long term, metoda lui e cea mai buna ca sa-i determine pe bibici sa continue EXACT pe trendul de acum. Caci – vorba lu’ Petru Rares – „vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atat!”. Omu’ nost’ n-are nicio treaba cu managementu’ de grupuri medii/mari, el functioneaza cel mai bine in echipe de maxim unu…ceea ce a si recunoscut in nenumarate randuri;)!

     VIVA OFF-TOPIC :)))))))))))))))) !!!!!!!!!!

     • Doctor Z

      aferim!

    • Doctor Z

     Ai vazut District 9?

     • Lawrence

      Nu, dar de curand m-am gandit sa-l adaug pe lista.

     • Doctor Z

      Eu zic sa te grabesti, time is limited 🙂

     • CG

      Filmul e fun, iti dau eu o ‘cheie’ suplimentara care sa-ti fie de folos la vizionare, joaca si Cristi acolo, el este extraterestrul Cristopher Johnson. Sa fii atent si la ala micu’ al lui, are un rol important acolo, mai ales cand e sa miste Nava. Nu mi-e prea clar care dintre noi e papagalu’ ala de Wikus van der Merwe dar in general pe ‘fazani’ ii gasesti in rolurile umanoizilor, in special aia din MNU.

     • Doctor Z

      Sa nu crezi ca nu m-am gindit la asta 🙂

 • Doctor Z

  Gata, stii cum aduc fazanii aici, scriu un articol duios despre Simona. Ooops, iar mi-am facut contrareclama…

  • CG

   Ok, hai sa te vedem cat de convingator poti fi. De dragul competitiei as scrie si eu unul;)…

   • Doctor Z

    Pai hai, trimite-mi textul, facem doua articole cap la cap.

 • Doctor Z

  Intre doua certuri cu fazanii, un training terminat si citeva sarcini de partid terminate la job am zis ca sa-I dau o lectie Stelarului. Ca un tata grijuliu, acum vreo 2 ani i-am cumparat niste stocuri la companie de vreo 3000. Ii datoram inca vreo 3 mii, e un algoritm complex aicea 🙂 cu punctele USTA si notele de la scoala 🙂 Acuma mi-a venit bonusul si ii spun fraierului sa inceapa sa faca research sa investeasca el banii cum stie. Pe compania mea a facut ( ma rog…i-am facut) 50% profit, ca ce stie Doctorul nu stie nimenea. Am transferat Vineri pe teatrul de razboi 11 mii. Am acolo 2 conturi, primul era gol, al meu adica. Dar cum el nu si-a facut lectiile, n-a facut niciun research, a stat cu nasul in jocurile lui (e drept, cu mine antrenanentele au fost jaw dropping, in citeva saptamini ca filmez la ce lucram), asadar am cumparat eu stocuri, de toti banii.

  Logica e simpla, daca de pe exploatarea fazanilor nu-mi iese niciun gheşeft, macar sa-mi inec amarul in…petrol, si sa investesc in prostia si frica oamenilor ca o sa curga petrol pe toate drumurile.

  PS. Asta e antrenament, intentionez sa cistig mai mult anul asta impozitind prostia investitorilor mai mult decit Simona, sa vedem daca imi iese pasienta 🙂

  Dupa care cumpar fazan cu fazan pina la victoria finala :))