Am asteptat cu nerabdare sa se puna in miscare caravana de la Rio. Olimpiada asta, prima in America de Sud, va avea un specific aparte, in special datorita provocarilor carora trebuie sa li se faca fata. Pentru acest eveniment sportivii se pregatesc ani in sir si doar cei mai tari nu s-au lasat intimidati de pericolele iminente din Brazilia, criminalitate scapata de sub control, virsul Zika sau organizarea deficitara a evenimentului.

Tenisul va avea o distributie inedita, cu 75% dintre Terminatori prezenti, inclusiv detinatorul ultimului titlu, de la Londra, din 2012, eveniment la care am avut sansa sa fiu acolo, in Templu, la Wimbledon. Wow, nici nu-mi vine sa cred ce repede zboara timpul…

andreilondra1

andreilondra

Singurul mare absent este din pacate Federer, care si-a anuntat retragerea completa din tenis pentru acest an, dorind o refacere corespunzatoare dupa operatia din Ianuarie in vederea prelungirii carierei eventual pina in 2018.

Sa discutam asadar despre tablou, cel masculin, momentan.

Il invit la dialog pe Andrej, atent observator al tenisului in ATP, caruia ii multumesc inca o data pentru sprijinul acordat in acest an.

D: Cum vezi evenimentul in general in acest an, ce vezi diferit fata de Olimpiada precedenta, de exemplu anul acesta jucatorii nu vor primi puncte ATP iar intr-o saptamina incepe turneul de la Cincy, esential si obligatoriu warm-up inaintea US Openului.

A: Programarea Olimpiadei nu a fost niciodata ideala pentru circuit. Este o perioada aglomerata, flancata de doua turnee masters, esentiale in pregatirea pentru US Open.

E adevarat ca tenisul nu este printre cele mai reprezentative sporturi olimpice, dar cred ca in ultimii ani prestigiul acestui eveniment a crescut. E suficient sa ne uitam la podiumurile de la ultimele doua editii. In 2008 au fost Nadal, Fernando Gonzalez si Djokovic, in 2012 au fost Murray, Federer si Del Potro. Toti membri Big 4 au macar cateo medalie, ba chiar si nume din linia a doua din ultimii 10 ani ca Del Potro si Wawrinka (dublu) au medalie.

Diferenta principala fata de ultimele doua editii este intr-adevar lipsa punctelor si a banilor. Cred ca acest e adevaratul motiv pentru care s-au retras jucatori ca Raonic sau Berdych, chiar si Thiem (initial, apoi s-a si accidentat), pentru ca erau jucatori care trageau pentru a atinge un anumit ranking. Raonic incearca sa intre mai rapid in top 4 pentru a isi usura tablourile la urmatoarele slamuri, Berdych e un obisnuit la Turneul Campionilor, iar in prezent in race se da o lupta apriga pentru locul 8. Acelasi lucru era valabil si pentru Dominic.

D: Cum estimezi primul sfert, avem un blockbuster, cindva meci de finala de Grand Slam, Djokovic vs Del Potro

A: Primul sfert e marcat de meciul dintre Djokovic si Del Potro din primul tur, reeditarea meciului pentru medalia de bronz din 2012 castigat de turnul din Tandil. Dar s-au schimbat foarte multe lucruri de atunci, sarbul a devenit unul din cei mai dominanti jucatori din istoria sportului, o masinarie aproape infailibila, in timp ce Del Potro se poate considera norocos ca inca se mai afla in circuit dupa toate problemele cu incheietura, probleme din cauza carora a trebuit sa isi reconstruiasca reverul. Este cu siguranta o tragere la sorti foarte ghinionista pentru Juna Martin, dar nici sarbul nu are cum sa se considere norocos, avand in vedere ce alti potentiali adversari ar fi putut avea in primul tur. Del Potro este totusi un campion, suferind, dar totusi campion, e o mare diferenta intre a juca in primul tur cu un jucator care n-a castigat nimic in viata lui, si a juca cu unul care a simtit gloria la cel mai inalt nivel, care a invins pe cei mai buni, care daca va simti sansa nu se va speria la fel de tare de gandul unei victorii.

Evident ca prin prisma jocului, sarbul e mare favorit, dar e genul de meci in care daca prinde o zi slaba iar adversarul in zi buna cu serviciul si forehandul, se poate intampla surpriza. Eu am crezut in Delpo si la Wimbledon, spunand ca il va scoate pe Wawrinka. Aici nu ma pot lansa intr-o predictie asa curajoasa, pentru ca depinde mult si de cum se prezinta adversarul. Insa nu trebuie subestimat.

Si mai departe, sfertul sarbului nu este walk in the park, turul doi e mai usurel, cu portughezul Sousa, dar apoi ar urma Sock, alt jucator cu arme, cu serviciu bun si cu unul din cele mai bune forehanduri din circuit. Nu a demonstrat el ca poate fi suficient de constant pe durata unui meci pentru a obtine victorii cu cei mai buni inca, dar daca prinde o zi buna poate face daune.

Daca se respecta calcului hartiei ar juca in sferturi cu Tsonga, alt jucator periculos, care e capabil sa isi creasca nivelul pentru competitiile importante, care are totusi 6 victorii impotriva lui Djokovic, plus alte meciuri stranse. Cred ca francezul e jucatorul cu cea mai mare sansa sa il bata pana in finala. Faptul ca se joaca 2/3 ii da o sansa mai buna, e mai greu sa mentii nivelul agresivitatii ridicat pe durata a 5 seturi.

D: Cum vezi sfertul lui Nadal, spaniolul pare destul de ghinionist, fiind ‘extras’ in calea Serbinatorului

A: De obicei astept cu nerabdare tragerile la sorti, sa vad daca se pot ivi ceva culoare pentru Rafa. Dar de data asta nu a fost asa. Cred ca tragerea la sorti este irelevanta pentru Rafa, care vine aici mai degraba pe principiul important e sa participi. Nu a ascuns niciodata cat de mult apreciaza experienta olimpica, i-a criticat deschis pe cei care au sarit peste Olimpiada, a marturisit mai demult ca unul din cele mai triste momente din cariera lui a fost cand a trebuit sa se retraga de la Londra, unde ar fi urmat sa poarte steagul. Dovada e si faptul ca sta in satul olimpic, spre deosebire de celelalte superstaruri ale acestei olimpiade, in ciuda faptului ca nu poate face nimic fara sa fie oprit pentru poze. Vazusem un filmulet cu el mergand la cumparaturi in sat, in doua minute a fost oprit de cel putin 10 ori pentru poze, si nu a refuzat niciodata.

Motivele pentru care nu ne putem astepta la mare lucru de la el sunt evidente, vine dupa accidentare, nu are meciuri in picioare (pentru el asta e un aspect foarte important), a reluat antrenamentele doar acum vreo doua saptamani (desi Murray a fost acolo doua saptamani, s-au antrenat doar de doua ori). In plus, participarea lui in proba de simplu a fost sub semnul intrebarii pana cu o zi inainte de draw, marturisind ca inca simte dureri la incheietura, si ca va lua decizia dupa ultimul antrenament. Cred ca si faptul ca incearca sa alerge dupa 3 iepuri (e inscris la toate probele) e un indicator ca nu isi pune mari sperante in simplu.

Tragerea in sine nu este rea pentru el, nu are pe traseu big serveri sau big hiteri, cu care e suficient sa clipesti la cateva puncte si se duce setul. Dar are jucatori care daca nu joci bine, te uzeaza, Delbonis-Seppi-Simon/Coric ar fi adversarii lui pana in sfert, unde ar urma sa il intalneasca pe Goffin. Cred ca sfertul e maximul pe care il poate atinge. S-ar fi chinuit in fata unui jucator de tipul belgianului, care ia mingea devreme, chiar si inainte de accidentare.

 D: Al  treilea  sfert pare a fi al lui Nishikori, la ce sa ne asteptam?

A: Nishikori e favoritul, dar e foarte interesant de vazut cum se va prezenta si Monfils, care face un sezon neasteptat de solid. Meciul dintre ei de la Miami a fost unul foarte frumos, dramatic, si mi-ar placea sa se reintalneasca si aici. Singurul care poate strica socotelile aici in opinia mea este Cilic, care este protagonistul celui mai interesant meci din primul tur de pe acest sfert, impotriva lui Dimitrov.

Dar cred ca in conditiile de la Rio, Monfils (in calea lui ar trebui sa iasa croatul) este favorizat.

D: Ultimul sfert pare ca va fi adjudecat de Murray, vezi vreun obstacol aici?

A: Teoretic nu ar trebui sa aiba probleme. Pe Troicki il conduce cu 7-0 la meciuri directe, ar urma Monaco, care e departe de forma de altadata, sau un jucator de Challenger. Turul 3 are un element de imprevizibil, va juca probabil cu invingatorul din duelul clovnilor, Paire vs Fognini (meci de vazut si asta). Cred ca dintre ei mai periculos ar fi francezul, Fognini pare a produce minuni doar pe zgura si impotriva lui Rafa. Iar cu Paire nu a jucat niciodata pe hard. In sfert de finala ar trebui sa fie lejer, fie cu Ferrer, care nu traverseaza o forma tocmai buna, fie cu Steve Johnson, care daca nu ma inseala memoria, nu a invins niciodata un jucator de top 10.

D: Admitind ca in sferturi se vor califica toti capii de serie, care din ei crezi ca a fost mai favorizat de drawul ultimilor 8 si pe cine vezi invingator la Rio?

A: Nu cred ca se vor califica toti, spaniolii, Rafa si Ferru mi se par susceptibili de upset.

Greu de spus cine are cel mai usor draw, in primul rand Djokovic si Andy sunt favoriti clari, astfel ca pentru ceilalti capi de serie, chiar daca tabloul nu e de speriat, nu au forma si nivelul necesare sa profite de el. Asa ca trebuie comparat doar al celor doi. Si cred ca al scotianului e mai bun. Pe el mizez si pentru aur, intr-o finala cu Tsonga.

D: Eu il vad totusi pe sirb cu o medalie olimpica de aur la Rio. Este bine pregatit, si extrem de motivat. Se repeta asteptarea si Perfect-Storm-ul de la RG. O medalie la Olimpiada e o medalie, insa o medalie de aur il pune si mai in pole position in cursa in doi de-acum pentru GOAT, al doilea fiind, evident, doar timpul.  De fapt, tocmai l-a egalat saptamina aceasta pe Federer la un criteriu foarte puternic: GS+Masters+TC, amindoi avind cifra 47, urmati la o eternitate de Nadal cu 42 de titluri.

D: Dar despre dublu, ii avem in premiera pe Horia si Florin jucind impreuna, rodati deja in turnee importante, cum le vezi traseul, cit de posibila este o medalie romaneasca?

Greu de spus, nu urmaresc atat de mult dublu. I-am vazut intr-un meci live, la primul lor turneu impreuna anul acesta, la Bucuresti, si nu am fost impresionat, Mergea a facut un meci slab, au fost destule nesincronizari, dar chiar si asa au reusit sa o scoata la capat. I-am mai vazut in meciul din Cupa Davis, unde au reusit cumva sa invinga o echipa foarte buna, desi au avut momente de joc foarte slab, de data aceasta Tecau fiind veriga slaba.

Cred ca pot castiga o medalie, dar nu ii vad cu aur. Dublul francez e greu de batut (desi nu chiar la fel de greu ca pe iarba), plus Paes/Bopanna erau redutabili intr-un timp, nu stiu la ce nivel mai sunt acum.

D: Citeva cuvinte despre intrecerea feminina. Acum fara Simona pe tablou cam care sunt sansele ca Serena sa fie invinsa, tinind cont de constanta ei la inalt nivel de atitia ani? Ce jucatoare de perspectiva ar putea face o figura frumoasa?

A: E dezamagitor ca nu participa Simona, ar fi avut sanse foarte mari la o medalie. Doar o Serena in forma buna ar fi fost de nebatut pentru ea, Kerber e o jucatoare cu care se descurca bine pe hard, iar restul sunt destul de inconstante.

Depinde totul de cum va intra Serena in turneu in opinia mea. E totusi primul turneu pe hard pentru ea vara asta, si are obiceiul sa inceapa turnee cu frana trasa. Si nu stiu daca isi permite de data asta. Are adversare tenace in primele trei tururi, Gavrilova, Cornet (care e un fel de bestia nera pentru ea, avand 3 victorii consecutive impotriva ei, chiar daca una a fost o retragere) si apoi Watson/Svitolina. Daca trece cu bine de primele trei tururi nu cred ca mai poate fi oprita.

Nu am incredere in Muguruza, paradoxal, desi a castigat un slam. Facand abstractie de Roland Garros forma ei a fost slaba, asa ca ma astept sa dezamageasca aici. Mi-ar placea sa o elimine Begu, nu ar fi prima oara.

 Am ceva dubii si la Kerber, care a jucat suspect de slab la ultimul turneu, dar citisem ca a avut si usoare probleme fizice. Ramane de vazut daca s-a recuperat. Interesanta si sectiunea ei, va juca in turul 2 cu invingatoarea dintre Bouchard si Stephens, un meci cu potential.

Dintre cele tinere, cred ca or sa ajunga destul de sus Keys (sa uitam de evolutia cu Simona, a legat totusi 4-5 turnee cu rezultate bune, destul de remarcabil pentru cineva care joaca asa riscant) si Konta (nu e tanara, dar e destul de noua in circuit, a devenit competitiva abia anul trecut).

Sper sa castige si Caro macar un meci.

OK, sa inceapa Rio, sa inceapa Carnavalul Tenisului!