If there is a will there is a way

Mi-au placut intotdeauna lucrurile cuantificabile, si de aceea aceasta statistica Babolat m-a fascinat. Ea iti arata exact unde esti din punct de vedere tehnic si al pregatirii si dezvoltarii fizice. Tenisul nu e rocket science, insa abilitatea de a reproduce mingi dupa mingi, mii de mingi, zeci de mii, si milioane este. Si e o stiinta practic inaccesibila muritorilor de rind. De ce doar unii reusesc in sporturi dintr-astea pe care le-as putea numi, fara ezitare, extreme? Care este liantul succesului, se poate el cuantifica, individualiza si apoi replica? Greu de crezut, de aceea avem doar o Nadia, un Messi, un…Federer.

Luna Septembrie a fost una ciudata pentru mine. In asteptarea unui reviriment mult intirziat, dupa o serie de accidentari minore, dar siciitoare, Andrei nu a reusit sa confirme in turnee progresul evident, uluitor de fapt, din acest an. Din motive care imi muta gindurile in paranormal, Andrei a clacat surprinzator in intrecerea de la Liceu, in dauna unor jucatori valoric la ani lumina de el. Ca de altfel si la un turneu regional, chintesential pentru protejarea rankingului. Exista o tenisune in el, a carei sursa doar partial o intrezaresc, care ii interzice explozia de valoare mult asteptata. Fiindca sa fim bine intelesi, rezultatele nu au contat si inca nu vor mai conta un timp, insa acel timp e din ce in ce mai zgirgit cu el insusi, si va fi mult mai dificil de patruns in top fara un start, undeva, fie el in USTA, iar daca nu, ITF, deja suna infricosator acest ultimatum.

Ce se intimpla insa neabatut sunt antrenamentele. Acum cu mine, si, incetul cu incetul ii structurez si formatul pregtirii de iarna, ceva delicat datorita lipsei de terenuri populate cu valoare corespunzator. Am securizat serviciile lui Steve, acest fenomenal antrenor, si este dureros ca omul a fost sincer spunind ca el nu-si vede rostul in pregatirea lui Andrei, (pe bani grei, nota mea). Anume, Andrei a ajuns un jucator excelent dpdv tehnic, si de aici incolo este vorba doar de repetitie si ambitia repetitiei de care este asteptat Andrei sa dea dovada. Eu insa il vreau neaparat pe Steve reamintindu-i, ca nimeni altul, lui Andrei, detaliile microscopice la care trebuie sa lucreze, in special cele de biomecanica, particularizate pe fiecare lovituri.

Asadar, luna Octombrie a fost luna asaltului final in Babolat. Detinator a doi parametri incredibil de performanti, anume Tehnica de 90%+ si Power de 55% (media e de sub 50% la imensa majoritate a jucatorilor, care nu pot obtine simultan Tehnica inalta fara scaderea vitezei de executie), era doar o chestiune de devotament pe teren, unde trebuiau lasate citeva zeci de ore si tricouri ude pentru a izbindi. Iata radiografia Doctorului, cu aparatura home-made (adica rutinile sale):

Andrei Sumary Oct 12

6 sesiuni, 4 mii de lovituri (ar fi fost mai multe daca nu s-ar fi rupt cordajul in mijlocul sesiunii a treia) si 10 ore pe teren. Dintre acestea, ultimele doua au o istorie comuna, dar aparte de restul. Ele sunt extrem de lungi nu fiindca asa ar fi trebuit sa fie ci fiindca a fost nevoie sa fie. Eu sunt cel mai funny guy pina cind ajung pe teren. Nu stiu, asa sunt eu cladit, insa acolo mi-a disparut zimbetul. Totul se executa serios, sau nu iti sunt prieten! Este povestea cu oul si gaina, nu stiu daca seriozitatea mea il intimideaza, sau eu devin din ce in ce mai serios cind vad ca rutina nu este executata exemplar (n-ar fi asa, insa prea des mi-a demonstrat ca o poate executa impecabil) insa cert este ca atitudinea lui Andrei se deterioreaza rapid. El devine mai lejer, mingile nu ajung unde trebuie (e drept, pentru mine si doi metri afara este prea mult, accept asta doar daca detectez in fatza mea o biomecanica perfecta si furnizez inspre executie o mingea grea, dupa standardele mele, nu cele copilaresti ale lui). Si timpul trece si noi incepem sa refacem cosurile, uneori stagnam in acelasi drill chiar si jumatate de ora, fapt care il scoate din minti. Pe mine ma scoate din minti doar lipsa sa de ambitie in a-si controla emotiile, si usurinta cu care cade prada furiei, lovind mingea necontrolat, sabotind practic drilul. Pur si simplu el nu doreste sa treaca prin adversitate. Ghinion!  Scenele fierbinti din aceste ultime doua sedinte au fost jenante, eu raminind neclintit in demersul meu de a inchia antrenamentul profesionist, dupa ultimul dril executat corespunzator. Andrei a sabotat (aruncind in vazduh, sau lovind cu rama, exact ca micul agassi terorizat de Papa Mike – apropo, Andrei e fascinat de cartea lui Agassi pe care o citeste pe ascuns noapte, dupa ora de stingere) cel putin 20 de mingi, inacceptabil comportament! Insa ce ma face sa ramin neclintit in demersul meu, in calatoria mea, este ca acele 20 de mingi, din cele aproape o mie, dupa cum se vede in statistica, nu au putut influenta major peRFectiunea loviturilor sale. Iata-le aici, reverul este lovit cu putere maxima 90% din lovituri cu mijlocul rachetei, iar forehandul cu 80%:

Andrei FH locator Oct 12

Andrei BH locator Oct 12

Privititi acum numerele din Pulse, practic in ultima sesiune el a egalat media primul clasat in TOATE categoriile, 76%:

Andrei Pulse Oct 12

In Categoria sa el este acum al doilea (27 pe General), diferenta fiind doar de durata a antrenamentelor:

Andrei rankings Oct 12

O comparatie a celor doi arata clar acest aspect, Andrei depasindu-l la aspectul tehnic, si avind o medie de 22 de lovituri pe minut, numar extrem de ridicat:

Andrei Compare Oct 12

Andrei a avut la inceputurile anului trecut, cind a jucat un intreg turneu intens o medie de 84% la Endurance. El este capabil de lovi napraznic fara a-si diminua tehnica, adica producind acelasi spin si Power, de 55%.

Daca va dori si vom avea vreme frumoasa, vom putea efectua inca un set de 6 sesiuni, la sfirsitul carora Andrei ar fi in topul clasamentului la general, el putind obtine lejer o medie de 78% (95% Technique, 55% Power si 85% Endurance) mult peste cea de 76% a liderului, Uli Kraft. De altfel si recordurile lui, Serviciu 81% (180km/h), forehand – 76% si rever – 71% (din puterea profesionistilor, sunt nume extrem de promitatoare.

Ce este insa remarcabil este ca aceste performante tehnice au fost obtinute pe un vint pronuntat si pe fondul unei oboseli fizice si mentale acumulate in ultima vreme.

Iata si progresul lui general, iata, ajuns la nivelul 6 din 8, Superstar, vazut prin racheta Babolat Pure Drive:

Andrei Evolution Oct 12

In ciuda protestelor sale repetate (din motive fara nicio baza) eu am inregistrat acele sesiuni. Eu imi fac datoria pina la capat, m-as fi oprit demult daca nu as fi vazut in el un talent imens, depinde numai de el de acum daca va ramine Superstar pe hirtie sau in rankingurile tenisului profesionist. Nu cred ca doar un milion de mingi e suficient pentru a deveni profesionist. Fiindca iata, primul a luat sfirsit, si blestemat a fost!