Andrew & Djok supravietuiesc maratoanelor

Stiam ca aceasta este o competitie care poate produce momente memorabile, dar weekendul asta a produs chiar mai multe decat m-as fi asteptat. Andrew & Djok au fost tinuti impreuna pe teren astazi aproape 10 ore.

The legend of DavisCupRay lives on. A reusit iar sa castige trei puncte pentru echipa sa, iar meciul cu Nishikori a fost probabil cel mai greu pe care l-a castigat pentru tara lui. Au fost niste schimburi de o intensitate foarte ridicata, dar in primele doua seturi parea ca Andrew are totul sub control, nu fusese in niciun moment condus pe tabela, reusea sa se apere exemplar si sa contraatace la fiecare ocazie. Insa au fost  seturi lungi, pentru care a fost nevoie sa se intrebuinteze serios, iar in setul trei a inceput sa se simta putin efortul depus, iar adversarul nu a avut nevoie de prea multe invitatii, a inceput sa il copleseasca cu atacuri precise. Se parea ca pauza prelungita isi va pune amprenta si nu va reusi sa stavileasca taifunul japonez, care a reusit sa egaleze rapid situatia la seturi. Apoi in decisiv Nishikori a clipit imediat dupa ce a reusit breakul in gameul inaugural, a facut un game horror care l-a bagat pe Andy inapoi in meci. Cred ca pana la urma asta a facut diferenta, faptul ca Nishikori a jucat la cel mai inalt nivel doar cand meciul parea pierdut. In decisiv, cand era everything up for grabs, serviciul sau a suferit teribil, dar cum adversarul avea un break in fata, cum bratul japonezului se relaxa si realiza puncte extraordinare. Insa pana la urma s-a pus in situatia de a fi nevoie sa revina de prea multe ori. Chiar si asa, Nishikori poate lua multe chestii pozitive dupa un astfel de meci.

Daca in cazul lui Andy se putea oarecum preconiza un meci greu, in cazul lui Djokovic a fost o surpriza, desi Kukushkin mai facuse in trecut un meci bun impotriva lui, in format 3/5, intr-o arena plina cu sarbi nu prea puteai spera sa puna mari probleme. Am oscilat intre acest meci si cel al lui Andy o perioada, pana m-am convins ca celalalt este la un nivel mai ridicat. Desi Kukushkin a jucat bine, Djokovic nu parea in apele lui, limbajul corpului era destul de rau, parea a suferi fizic, iar pe rever taia mult mai des decat o face in mod normal. Am urmarit pana la urma decisivul, desi parea a se dezintegra fizic, sarbul a reusit sa se concentreze, serviciul sau imbunatatit a cantarit enorm, adversarul nereusind sa puna nicio problema la retur.

In turul urmator ar trebui sa fie Serbia vs Marea Britanie, ramane de vazut daca se vor prezenta cei doi. Nu as paria pe prezenta amandurora, desi Andrew a declarat la sfarsitul meciului ca dupa experienta de anul trecut isi doreste sa incerce sa castige din nou trofeul.

Un alt lucru interesant de vazut este daca acest meci va avea ceva consecinte la Indian Wells, daca vor avea vreun fel de probleme fizice cei doi, sau daca adversarii vor evolua cu mai multa incredere impotriva lor, vazand ca sunt umani.

 

Rafa in Romania?!

Romania a reusit o victorie surprinzator de facila impotriva Sloveniei, stabilind o intalnire de vis impotriva Spaniei din a carei echipa este posibil sa faca parte si Rafa.

Pentru mine ar fi un vis, si sunt convins ca nu doar pentru mine. Ar fi un eveniment urias pentru sport, ar fi cel mai titrat jucator care manuieste o racheta de tenis pe teritoriul tarisoarei noastre, ever. As lua in considerare chiar posibilitatea sa trec peste obiceiul meu de a calatori pe distante mai mari de o 100 de kilometri doar odata la 10 ani in cazul in care s-ar intampla asta (am scris insa deja primarului Targovistei, cerand imperios sa obtina organizarea meciului).

Care sunt totusi sansele sa vina? La prima vedere regulile par destul de simple, ai nevoie de 3 participari la Cupa Davis intr-un ciclu olimpic, iar el are doar doua. Lucrurile devin complicate cand se studiaza reguli de eligibilitate, in special cea referitoare la perioada de absenta din circuit pe o perioada de 6 luni (intr-un ciclu olimpic). Rafa a pierdut la Wimbledon 2012 pe 28 iunie si a revenit pe teren pe 5 februarie 2013. Nu am gasit o definitie a ciclului olimpic, dar tind sa cred ca acesta incepe la finalul Olimpiadei, iar la Olimpiada din 2012, turneul de tenis s-a terminat pe…5 august. Presupunand ca ciclul olimpic incepe in ziua imediat urmatoare, atunci Rafa e one day short. Ar mai fi posibilitatea sa primeasca un wildcard, nu am gasit nicaieri sa se stipuleze clar cui se pot acorda, iar el e totusi un jucator cu influenta, care poate sa forteze mana organizatiilor, mai ales ca meciul cu Romania ar fi intr-o perioada foarte aglomerata a unui sezon deja super congestionat.

Dar sper ca pana la urma nu se va intampla asa ceva si iubitorii tenisului autohtoni se vor delecta cu prezenta lui pe teren. Pentru ca daca va veni, nu prea mi-l imaginez facand ce a facut Sharapova, sa vina si sa nu joace. Mai ales daca din echipa va face parte si Forehandasco ma gandesc ca in cel mai rau caz va juca macar la dublu.

 

Zverev getting closer vs Berdych

Cineva in sectiunea de comentarii vorbea la un moment dat de necesitatea ca tinerii de perspectiva sa inceapa sa se bata de la egal la egal cu jucatorii mai putin intangibili din top 10 (Berdych, Ferrer, Gasquet samd). Iar in inceputul asta de sezon deja am avut multe astfel de meciuri, iar rezultatele sunt cat se poate de incurajatoare. Thiem a reusit sa-l invinga pe Ferrer, Kyrgios l-a demolat pe Gasquet, dar jucatorul care si-a masurat cel mai des fortele cu lupii tineri a fost Berdych, care deja a bifat anul acesta 3 meciuri cu Kyrgios (o victorie si doua infrangeri, 3-5 la seturi), si doua cu Alex Zverev (doua victorii la limita), dupa ce mai jucase odata cu el si in finalul sezonului trecut.

Meciul de vineri confirma inca o data ca lucrurile se misca in directia buna. Zverev a reusit sa se lupte de la egal la egal cu experimentatul ceh timp de aproape 4 ore si jumatate. A fost la cateva  puncte de victorie in setul 4, inainte de a ceda greu in 5 seturi, ba chiar a castigat cu 16 puncte mai mult decat adversarul (185-169).

Germanul e tot mai aproape, de la meci la meci si senzatia este ca e doar o chestiune de timp pana va reusi sa sparga gheata, poate chiar data viitoare.

Sa fie acesta anul in care obisnuiti ai locurilor 5-10 din ultimii 5-6 ani sa fie dati la o parte? Eu cred ca macar unul dintre ei va iesi din top, dealtfel, am mizat pe asta de la inceputul sezonului, cand am indicat urmatorul Year End top 10:

  1. Djok 2. Rafa 3. Andrew 4. Federer 5. Wawrinka 6. Raonic 7. Nishikori 8. Berdych 9. Thiem 10. Kyrgios (I know, Rafa pe locul 2 probabil ca a fost fanboyism at its finest, dar ma pot lauda ca am intuit doi jucatori care vor incepe sa faca pasi rapizi spre varf, precum si pe unul care va intra in declin – Ferrer).

Thiem supravietuieste unui nou thriller cu Gastao Elias

Austriacul este fara dubii una din revelatiile inceputului de sezon. Tocmai de aceea este curios faptul ca un jucator din afara top 100 reuseste sa ii puna probleme atar de mari. In prima intalnire, cea de la Buenos Aires, Domi a fost nevoit sa salveze 3 mingi de meci. In meciul de vineri din Cupa Davis, a fost condus cu break in setul decisiv si a fost la doua puncte de infrangere in tiebreak. Pana si in meciul de dublu in care au fost amandoi implicati s-a dus in decisiv.

Oare meciurile astea sunt simple accidente? Sau si-a descoperit the unlikeliest bad match-up?

Se pot gasi circumstante atenuante pentru fiecare din cele doua, in Argentina a fost primul meci pe zgura, plus canicula, adversarul fiind mai obisnuit cu temperaturile ridicate. La meciul de Cupa Davis a fost un obstacol important de depasit, nu reusise inca sa castige un meci pentru tara sa, deplasarea  lunga dupa o perioada oricum foarte aglomerata pentru el, plus suportul puternic al tribunei pentru adversar (chiar deranjant pe alocuri).

Infrangere si nervi pentru Australia

Lleyton ‘Street Figther’ Hewitt a debutat cu stangul in postura de capitan nejucator, dupa retragerea lui Kyrgios nu a reusit sa gaseasca solutia cea mai buna pentru a il inlocui. In plus, nu a reusit sa il motiveze suficient pe Tomic in meciul cu Isner, iar intre Bernie si Kyrgios pare sa fie un inceput de conflict.

Totul a inceput de la niste remarci ale lui Tomic la adresa lui Kyrgios:

 Kyrgios nu prea ramane dator in astfel de situatii, nu a ramas nici de data aceasta, ironizandu-l pe Tomic pentru faptul ca detine recordul pentru cea mai rapida victorie din circuit.

 

Grea misiune pentru Hewitt sa incropeasca o echipa competitiva cu asemenea personalitati.