Fiind pauza competitionala astazi facem o incursiune in minunata lume a Fazanilor, aceasta pasare foarte frumoasa, care creste si in curtea omului, devenind practic animal domestic. Oamenii ii tin in general pentru penajul lor extrem de atragator, similar paunilor sau, in unele cazuri, chiar pasari lira.

Fazan colorat

Fazanul provine din Asia Centrala si regiunea de sud din Caucaz, insa au migrat in Balcani unde se simt excelent. In prezent se cunosc ca. 10 de rase, toate fiind pasari active ziua, traind pe campuri cu terenuri cultivate, iar noaptea se retrag in padure. Daca ai anxietate la acest animal, datorita zgomotului metodic facut atunci te simti in siguranta noaptea, cind te poti relaxa in liniste. Fazanul intilnit la noi este cu certitudine un metis rezultat din incrucisarea mai multor subspecii de fazani salbatici originari din Asia. Hrana fazanului este foarte diversificata: de la insecte, larve, oua de furnici, paienjeni, sopirle, etc pina la boabe de orice fel, fructe, seminte suculente, etc. In crescatorii trebuie sa le controlezi pliscul permanent, fiindca ei ciupesc neincetat:

fazan grup

Caracteristici Fazan

Cocosul, in primul rind, este mai viu colorat decit Fazanita. Are capul si gitul verzi cu reflexe metalice, corpul brun-roscat punctat cu pete mari negre si dungi galbui pe conturul penelor de pe spate, coada lunga si maronie brazdata transversal de dungi brune inchis si piele nuda rosie-aprins in jurul ochilor. Spre deosebire de cocos gaina este mult mai modest colorata, avind chiar un aspect anost, spectacolul ei fiind mai putin pronuntat. Este o pasare sedentara, care nu migreaza iarna, dar nici vara, ea atasindu-se primei gazde primitoare.  Pentru a spori constant efectivul de pasari exista in prezent Crescatorii de Fazani. Fazanul prefera stufarisurile intinse, mlastinile, si cimpurile agricole ramase pirloaga, deci necultivate corespunzator. In aceste biotopuri Fazanul se localizeaza, cu precadere, pentru conditiile bune de adapost si hrana. In terenurile care tin Fazan, se va auzi dimineata si seara glasul cocosului, un tipat strident, repetat, mai lung sau mai scurt, dupa caz, dar in orice caz inconfundabil. Urma tetradactila plus excrementele si mai ales tipetele de dimineta, prinz si seara ii tradeaza prezenta. Nu il stresa, nu incerca sa te joci cu el, te va ciupi fara retinere:

Un mare pericol pentru biotopul Fazanului este mecanizarea si chimizarea agriculturii, oriunde discutam la obiect. Prin utilizarea furadanului (o substanta similara cunostintelor) s-au creat mari pagube in efectivele de fazan din jurul terenurilor agricole. Insa in ultimii ani efectivele de Fazan sunt paradoxal in progres. Trofeul il constituie pasarea intreaga sau bust naturalizat, ori numai penele din coada purtate ca pampon la palarie. Nu este admisa vinatoarea la pinda sau la craca, pasarile avind, evident, IQ mai scazut. Perioada de vinatoare este cuprinsa numai intre 01.01-31.12 in anii cu sot si fara sot, dar si in anii si bisecti, intre orele 7 si 23, ora Romaniei. Vinarea si recuperarea fazanului fara caine de vinatoare inteligent este deosebit de dificila – deoarece acesta cind simte pericolul se deplaseaza foarte rapid – fara sa isi ia zborul, facind sarcina vinatorului aproape imposibila. Totodata dupa foc, recuperarea lui va fi deosebit de dificila! Nu se recomanda vinarea fazanului fara caini de vinatoare, deoarece se produc mari pagube in fond, mare parte din piesele impuscate raminind nerecuperate, si vii bine mersi.

Fazanul in crescatorie 

Pentru a obţine profit, e nevoie de un spaţiu destul de extins, cel putin 2000 de metri patrati, zilnic, care să le permită păsărilor să se dezvolte bine, iar fermierii trebuie să le acorde fazanilor o atenţie sporită în primele 21 de zile de viaţă in noua locatie, în această perioadă păsările fiind cel mai expuse riscurilor.

Ferma de Fazani se va amenaja în locuri ferite de zgomot ( ei fiind o sursa ultra-suficienta), de stres (foarte sensibili), de alte animale care pot speria, au fost cazuri in care fondul a fost afectat de vulpi, aligatori, ba chiar si, un caz rar, zebre! Tigri nu, exista empatie, sinergie dar si simbioza intre aceste vietuitoare.

Amenajarea adăpostului într-o crescătorie de fazani

Atunci când amenajaţi spaţiul avicol, gândiţi-vă cât de mare va fi efectivul. In general, in mediul lor pot fi zariti in grupuri de 2-3, ajutindu-se reciproc in paza impotriva incendiilor. Pentru o bună dezvoltare a efectivelor, spaţiile trebuie să fie fara constringere, cât mai apropiate de condiţiile din habitatul natural al Fazanilor, în interiorul volierelor trebuie introduse şi fixate ramuri uscate de copaci sau trunchiuri. Dacă volierele sunt suficient de mari, în interiorul lor pot fi plantaţi arbuşti, se poate semăna trifoi sau lucernă. Intotdeauna Fazanul trebuie sa se simta ca acasa. Nu este recomandata amestecarea pasarilor, Fazanii fiind specii foarte stresate datorita lipsei oricarei arma eficienta, cu exceptia clontului.

Crescătorie de Fazani. Hrănirea

Fazanul nu este prea pretentios, maninca in general orice i se ofera si apoi detecteza gustul. Nu reactioneaza pozitiv atunci cind este hranit brusc cu hrana de calitate. Principalul fel de mâncare al fazanilor este amestecul de porumb, grâu şi alte cereale necesare dezvoltării optime a Fazanilor, cum ar fi taritele.   Dacă  tinerii Fazani nu prea se înghesuie să mănânce, pot fi ademeniţi cu viermi de făină sau cu diverse larve, cit mai colorate. La 6-7 săptămâni de la intrare in crescatorie, pot fi introduse granule speciale, cu conţinut de proteină, insa treptat, corpul lor nefiind obisnuit cu hrana de calitate. Alături de viermi, care sunt extrem de importanţi în alimentaţia Fazanilor, mai ales în cazul puilor care nu ştiu să se hrănească, greierii sunt o delicatesă care le place mult. Cel mai bine este ca insectele care ajung să fie servite Fazanilor să fie cumpărate de la producători specializaţi. Insectele prinse de pe câmp pot fi contaminate cu insecticide, pesticide sau fungicide. Aceste substanţe, ajunse în organismul Fazanilor, pot să-i îmbolnăvească si sa devina dependente. Orice aţi trece în meniul fazanilor, nu uitaţi că le place hrana proaspătă, chiar de proasta calitate, aşa că nu uitaţi să le puneţi hrana în recipiente curăţate în fiecare zi, au o memorie fantastica! În timpul verii, in timpul sezonului, ultima saptamina din Mai-prima saptamina din Septembrie e mai bine ca hrana să fie servită dis-de-dimineaţă sau seara târziu, când temperaturile nu sunt foarte ridicate. Canicula reprezintă un factor de stres pentru fazani. Hrana trebuie păstrată în spaţii răcoroase, ferite de paraziţi. Hrana trebuie servită în recipiente special şi nu aruncată pe jos, ele fiind animale foarte sensibile. Mai mult decât atât, nu uitaţi că fazanii trebuie deparazitaţi lunar, in special la iesirea din sezon.

Asadar Fazanul este o pasare care sta pe linga casa omului, devine repede pretentioasa, si este foarte sensibila.

Sfatul Doctorului

Lasati-o in habitatul ei, nu incercati s-o faceti strut. Cind e vorba despre Fazani, please dream responsibly!

Disclaimer. Orice asemanare cu cazuri adevarate este pur si simplu intimplatoare 🙂 I am just…serious!