A mai trecut un an si iata, iar a venit vremea celui mai prestigious turneu, Wimbledon. E greu de crezut cau au trecut deja 10 ani de la memorabilia finala intre cei Doi. Si mai greu de crezut e ca la o decada de cind au produs acel tenis de vis ei inca sunt cei mai buni jucatori ai lumii si de atunci au mai cistigat o multime de slamuri, inclusiv pe toate de anul trecut si de anul acesta, mind boggling.

Ce va fi anul asta. Anul asta ar fi trebuit ca Federer sa-si aconteze, jubiliar, al o sutalea turneu cistigat, un palmares impresionant. Spun asta fiindca asa arata la turneul din Germania, la Stuttgart, unde a jucat reglat ca un Mercedes, si pur si simplu jucind un tenis peRFect. Si desigur, e seed #1 la sw19, e jucatorul de batut, nu? Da, insa eu am asteptat cu...interes si ingrijorare turneul de la Halle, care trebuia sa fie al 99-lea. Tehnic, acesta trebuia sa fie a walk in the park, el cistigindu-l de nenumarate ori, fara efort. Insa acolo ceva s-a rupt, si a fost ceva grav. Era mult mai bine pentru el, daca a simtit ceva, sa piarda in primul tur sau chiar la Paire in turul doi. Paire nu a aratat nimic special insa Maestrul a inceput sa joace inexact, temator, neprovocatele s-au adunat si, a salvat niste mingi de meci. Traseul in turneu a continuat in aceeasi nota, el cistigind in extremis, cu scor identic urmatoarele doua meciuri, 7-6; 7-5 practic cu niste necunoscuti, Ebden si Kudla, asta din urma turist in tenis imediat dupa ce a iesit din college. OK, eu inteleg ca pe iarba multe lucruri se pot intimpla si stiu ca unii jucator sunt destepti in viata lor 5 minute, alea cind trebuie sa inchida un set cu Federer. Dar Maestrul e altceva. Si de fapt a demonstrat, invingindu-i, ca asa, la virsta lui si poate oboseala lui tot are resurse sa le vina de hac. Insa grav si necrutator a fost ce s-a intimplat in finala. Coric, practic un zgurist, nu avea voie sa-si faca jocul. Chiar si asa, nu faptul ca a pierdut e problema ci cum a pierdut. Well, extrem de neobisnuit, el a pierdut dupa ce a revenit in meci. Dupa ce a pierdut primul set, la limita, Federer a demonstrat ca un mare campion nu se pierde cu firea si stie sa gaseasca solutii. A cistigat setul doi si, pe iarba, ne-am fi asteptat ca fie Coric sa se fi resemnat, fie Maestrul sa-si ridice nivelul. Well, a fost invers! Bine, Federer nu s-a resemnat insa si-a scazut nivelul loviturilor. Pina la meciul asta, in turneul asta, se putea observa ca reverul Maestrului e supbar. Ce inseamna asta? Ei bine reverul lui in lung de linie, de raliu, nu mai e…in lung de linie, el e undeva pe-acolo, destul de usor de jucat. Coric si-a facut jocul si i-a aratat ca nu-l mai poate domina asa usor. In plus, serviciul lui in setul 3 a lasat mult de dorit, primul serviciu fiind ineficient. Bineinteles, totul e mental. E o reactive imunodeficitara. In clipa in care Federer incepe sa se indoiasca de eficienta jocului sau, gata, ii apare pata rosie pe git, insa, spre deosebire de pina acum, nu s-a autoreglat, sa transmita incredere debordanta adversarului prin aura sa de mare campion. Rezultatul a fost catastrofal, Federer s- a pierdut in set ca un rookie, ultima minge stind dovada neputintei lui de a se focaliza exclusiv pe ce e important, faptul ca el NU are virsta pe care o are. A fost greu si nu a reusit.

Infringerea asta e posibil sa fi fost karma, Zeita de la Halle luindu-si ofranda din 2013 inapoi. If you know what I mean… Ah, ce vremuri, ce animale frumoase erau in Savana! Acuma toate-s bete prin fel de fel de spelunci cu Fazani. Asta e, asa e in tenis.

Asadar, e momentul sa facem o scurta radiografie a tabloului. Nu stiu de la cine va pierde Federer, se poate intimpla chiar in turul unu de la Lajovic (care l-a mai intrebuintat serios recent), fie de la Karlovic ( desi e greu de crezut ca Iwo va ajunge acolo) sau Coric. Iar daca nu mai putem identifica pe nimeni in cirdul de gaini de pe tablou (cit de penibil trebuie sa fie ca Federer la 37 de ani sa-si apere titul!) atunci probabil va fi Cilic in semifinale. De ce? Fiindca asta este, din punctul meu de vedere, cel mai indreptatit sa ia titul, Cilic, are absolut tot ce-i trebuie, inclusiv un momentum deosebit, titlul pe iarba de antrenament si un mission unaccomplished, de fapt doua, AO-18 and sw19-17.

Hai Maestre, inca o opinteala, cine nu s-ar bucura sa mai cistigi un slam, as fi primul care mi-as pune cenusa in cap. Insa daca nu se (mai) poate, asta este, ramine pe altadata, SW19-2019, de exemplu…

 

 

 

 

SHARE
Previous articleSu Reino
Next articleIntangible